THE NEW YORK TIMES: Patriarhul ortodox rus în România, prima vizită după decenii

Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a sosit joi la București în prima vizită în România a unui șef al bisericii ruse de la căderea comunismului în țară.
România, membru UE și NATO, are relații reci cu Rusia, însă cele două țări au legături culturale și religioase prin intermediul bisericilor lor ortodoxe.
Kirill a ajuns cu o zi înainte de o slujbă care marchează 10 ani de la alegerea Patriarhului Daniel drept șef al Bisericii Ortodoxe Române. Kirill și Daniel vor conduce slujba de vineri, lor urmând să li se alăture importanți episcopi ortodocși din Albania, Cehia și Slovacia.
El va asista de asemenea și la sărbătoarea dedicată sfântului Dimitrie cel Nou, un călugăr ortodox din secolul 8, care este protectorul Bucureștilor. Rămășițele lui sunt ținute în catedrala patriarhală.
Este de așteptat ca patriarhatele să discute un conflict între două biserici ortodoxe din Moldova, o fostă republică sovietică ce a făcut parte din România până în 1940. Una dintre biserici e loială Moscovei, în vreme ce cealaltă e legată de Biserica Ortodoxă Română.
Aproximativ 87% din populația de 19 milioane a României e ortodoxă. Colapsul comunismului acolo, în 1989, a deschis calea mai multor libertăți religioase, iar biserica a devenit rapid mai populară.
Patriarhul Alexei I a vizitat România în 1962, aceea fiind ultima vizită a unui șef al bisericii ruse.
https://www.nytimes.com/aponline/2017/10/26/world/europe/ap-eu-rel-romania-russia-patriarch.html

THE NEW YORK TIMES (SUA), 26 octombrie 2017 (AP)

Traducere: Andrei Suba