2017. október 30

Felfüggesztették a hobicaurikányi bánya működését

Felfüggesztették a hobicaurikányi (Uricani) bánya működését, miután hétfőn reggel munkabaleset történt a bánya egyik tárnájában. A mélyben dolgozó 56 bányászt a felszínre hozták – nyilatkozta Hobicaurikányban Toma Petcu energiaügyi miniszter. A tárcavezető elmondta: a szakértők már vizsgálják a tárnákat, amelyekben akkor indulhat újra a kitermelés, ha meggyőződtek arról, hogy biztonságos leereszkedni a bányába. A miniszter szerint még vizsgálják a baleset körülményeit, de az első adatok alapján nem lehet sújtólégrobbanásról beszélni, hanem a felgyűlt gáz lobbant be. Az elhunyt bányász holttestét felszínre hozó mentőcsapat két tagját füstmérgezés miatt a petrozsényi sürgősségi kórházba szállították, de már hazamehettek, ugyanis csak enyhe füstmérgezést szenvedtek. A három sebesült vájárnak égési sérülései vannak, őket helikopterrel Bukarestbe vitték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Első fokon felmentették a vádak alól Vasile Blagát

Első fokon felmentette a vádak alól a bukaresti törvényszék Vasile Blaga volt belügyminisztert és szenátusi elnököt, aki ellen befolyással való üzérkedés miatt emeltek vádat egy korrupciós ügyben. A törvényszék ugyanakkor feloldotta a Blaga vagyonára elrendelt zárlatot. Az ítélet nem jogerős, megfellebbezheti azt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A per utolsó, október 20-án tartott tárgyalásán Vasile Blaga ártatlannak vallotta magát, és kérte, hogy mentsék fel a vádak alól. A DNA ügyésze ezzel szemben börtönbüntetést kért, valamint 700 000 euró elkobzását. Vasile Blaga ellen 2016. november 29-én emelt vádat a DNA, befolyással való üzérkedés miatt. A vádirat szerint Blaga 2011-ben és 2012-ben 700.000 eurót kapott egy cég képviselőjétől azért, hogy az akkor kormányon lévő Demokrata Liberális Párt (PDL) főtitkáraként közbenjárjon annak érdekében, hogy a szóban forgó cég megrendeléseket kapjon két állami vállalattól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Románia elutasítja Katalónia egyoldalú függetlenségi nyilatkozatát

Románia határozottan és visszavonhatatlanul elutasítja Katalónia egyoldalú függetlenségi nyilatkozatát – közölte a bukaresti külügyminisztérium szombaton. Spanyolország fontos stratégiai szövetségese Romániának, amely továbbra is határozottan kiáll Spanyolország szuverenitása és területi épsége mellett – olvasható a közleményben. A szaktárca leszögezi: egy állam belső rendjének megváltoztatása csak akkor lehet legitim, ha tiszteletben tartja az alkotmányt és a jogrendet. „Románia következetesen kiáll a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett, amely nem tesz lehetővé területmódosítást az illető ország beleegyezése nélkül. A Katalóniában kialakult helyzet Spanyolország belügye és reméljük, sikerül mielőbb visszatérnie az alkotmányos rend keretei közé” – zárul a külügyminisztérium közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Több százan tüntettek Bukarestben a védőoltások kötelezővé tétele ellen

A védőoltások kötelezővé tétele ellen rendeztek tüntetést egyházi és világi egyesületek vasárnap Bukarestben, élő láncot alkotva a parlament épülete előtt, miután a szenátus hétfőn csaknem egyhangúlag megszavazta az oltástörvény tervezetét. A demonstráción a News.ro hírportál szerint több százan, az Agerpres hírügynökség szerint mintegy ezren vettek részt. A tüntetők „Ahol kockázat van, ott választási szabadságnak is kell lennie”, „Nem tűrjük az egészségügyi diktatúrát”, „Büntetőjogi felelősséget az oltásgyártóknak” feliratú táblákat tartottak a magasba. Sok szülő gyermekét is elhozta, a demonstrációra az ország más településeiről buszok is érkeztek. Az oltások kötelezővé tétele ellen fellépő mozgalom aktivistái jövő héten a parlamenti pártok székházai elé szerveznek sztrájkőrséget, hogy a képviselőház – amelynek a végső döntést kell meghoznia – enyhítsen az elfogadásra váró oltástörvény szigorán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Két miniszter ellen is egyszerű indítványt nyújt be a PNL

Kedden a pénzügyminiszter, jövő héten pedig az energiaügyi miniszter ellen nyújt be egyszerű indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – nyilatkozta hétfőn az alakulat elnöke. Ludovic Orban azt mondta, a párt végrehajtó bizottságának döntése értelmében a PNL szenátusi frakciója egyszerű indítványt nyújt be kedden Ionuţ Mişa pénzügyminiszter ellen. A pártelnök hozzátette, jövő héten újabb egyszerű indítványt terjesztenek elő, ebben Toma Petcu energiaügyi tárcavezető lemondását követelik majd az ezt a területet érintő „katasztrofális állapotokra” hivatkozva. Orban azt is bejelentette, hogy – a végrehajtó bizottság döntése értelmében – a PNL nem fogja támogatni a parlamentben az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)

Andrei Demeny, RADOR