Încep dezbaterile în parlament pentru modificarea legilor justiţiei

La Parlament, încep săptămâna aceasta, dezbaterile pentru modificarea legilor justiţiei. Pachetul legislativ ar urma să fie adoptat până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

Documentul a fost prezentat miercuri în faţa senatorilor şi deputaţilor în Comisia specială de ministrul Tudorel Toader. Acesta a susţinut că, potrivit recomandărilor MCV, este necesar un aviz din partea Comisiei de la Veneţia pentru reglementarea procedurii de numire a procurorilor şefi. În ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară,Tudorel Toader a spus că documentul legislativ elaborat de guvern prevede organizarea acesteia ca instituţie autonomă.
Tudorel Toader: „Inspecţia judiciară va fi reglementată ca o instituţie autonomă separată, care să nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justiţiei, care să aibă independenţa funcţională de a-şi îndeplini misiunea constituţională”.
Modificările aduse legilor justiţiei ar putea fi adoptate de legislativ până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.
Preşedintele Comisiei Speciale deputatul PSD, Florin Iordache: „Împreună cu tot sistemul juridic stăm cu toţii la masă, putem veni într-un termen rezonabil în această sesiune cu cele trei modificări la legile justiţiei”.
În opinia PNL, modificarea legilor justiţiei nu reprezintă o urgenţă.
Deputatul liberal Cătălin Predoiu: „Ce se doreşte de fapt prin modificarea aceasta propusă la legile justiţiei? Există un singur punct evident de interes şi acela este numirea procurorilor de rang înalt. Este un pretext să invoci Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru a scoate de fapt procedura de numire din matca în care este astăzi şi a o politiza, transferând-o fie la Ministerul Justiţiei, fie cine ştie unde se mai gândeşte PSD să o facă”.
Proiectul de lege conţine modificări semnificative ce vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea a CSM./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 octombrie)