Precipitaţiile şi vântul puternic au dus la întreruperi în alimentarea cu energie electrică

Precipitaţiile şi vântul puternic au dus la întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi în traficul rutier şi feroviar. Meteorologii au actualizat în urmă cu puţin timp avertizările emise pentru astăzi – codul portocaliu este valabil până la ora 18:00 în Carpaţii Orientali şi Meridionali, iar cel galben acoperă aproape tot restul teritoriului, excepţie fac judeţul Timiş şi cea mai mare parte a judeţelor Satu Mare, Sălaj, Bihor şi Arad. În continuare sunt aşteptate – în zonele aflate sub avertizări – precipitaţii consistente, inclusiv lapoviţe şi ninsori. De asemenea rafale de 75-80 km/h, şi chiar 120 km/h pe crestele montane.
Mihaela Enache şi situaţia la această oră: „Informaţiile se schimbă şi se completează foarte rapid – o veste bună este că s-a reluat în urmă cu mai puţin de o oră traficul feroviar pe una dintre cele mai circulate magistrale de cale ferată – 300 – un copac era căzut pe şine în judeţul Braşov, la intrarea în halta Timişul de Sus dinspre Predeal. Acum se circulă însă pe un singur fir de mers, de aceea trenurile vor recupera cu greu sau deloc întârzierile înregistrate deja. În urmă cu puţin timp, tabela Gării de Nord din Bucureşti indica 180 de minute întârziere la sosirea trenului Interregio 1644 de la Sibiu şi 120 de minute pentru un alt Interregio, dinspre Arad. Pe Valea Prahovei continuă să ningă, azi noapte s-a intervenit cu utilajele şi cu material antiderapant pe drumuri. Simona Uţă, corespondenta noastră în zonă transmitea în această dimineaţă că se circulă în condiţii de iarnă. Probleme în trafic s-au raportat şi în alte puncte de altitudine, în Maramureş, de exemplu, la Borşa, pe DN 18, mai multe autovehicole de mare capacitate, aflate de o parte şi alta a Pasului Prislop la 1400 de metri altitudine, sunt blocate de câteva ore, au fost trimise în zonă utilaje pentru tractarea tir-urilor. Adrian Marchiş nota cu puţin timp în urmă că pe Prislopul Rodnei stratul de zăpadă măsoară peste 40 de centimetri, iar pe carosabil 3-4 centimetri. Peste noapte nu au fost înregistrate situaţii foarte grave care să pună oamenii în pericol, dar autorităţile au raportat probleme în 40 de localităţi din 17 judeţe, mai ales din cauza unor copaci care s-au rupt şi au căzut peste drumuri sau fire ori stâlpi de electricitate. De dimineaţă erau aproape 2 mii de locuinţe fără curent electric în judeţul Bacău, 9 comune fiind afectate. Ministerul de Intere dă asigurări că monitorizează situaţia la nivel naţional şi că poliţiştii, jandarmii şi pompierii sunt gata să intervină în caz de nevoie.”
Conform actualizării de la Administraţia Natională de Meteorologie din această seară de la ora 18:00 vor mai rămâne sub avertizare cod galben de vânt care spulberă zâpada doar zonele de munte şi nordul Moldovei până mâine la prânz./dursache/menescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 octombrie)