THE NEW YORK TIMES: România: Parlamentarii au aprobat o lege care ar putea afecta libertatea presei

Bucureşti, România – Luni, senatorii români au aprobat o propunere care ar permite parlamentului să îl demită pe şeful agenţiei naţionale de presă Agerpres, in pofida opoziţiei manifestate de grupurile de presă care au afirmat că asta i-ar putea afecta independenţa politică.
Cu 64 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi 27 de abţineri, amendamentul, iniţiat de membri ai Partidului Social Democrat, de guvernământ, a fost aprobat. Ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat că schimbările erau necesare întrucât, în prezent, parlamentul nu deţinea autoritatea de a-l demite pe directorul general al agenţiei.
Dar anterior, organizaţii de presă, printre care Reporteri fără Frontere, Centrul Europeam de Presă, Media Forum şi Centrul pentru Jurnalism Independent din România, au trimis o scrisoare prin care parlamentarilor li se cere să nu amendeze legea şi în care se afirmă: „Nu distrugeţi această instituţie. Nu votaţi amendarea legii”. Înainte de a deveni lege, propunerea mai trebuie aprobată şi de Camera Deputaţilor, camera inferioară a parlamentului.
Directorul general al agenţiei Agerpres, Alexandru Giboi, a criticat votul, afirmând că parlamentarii „nu vor decât să transforme agenţia într-un… buton pe care orice partid politic aflat la putere să-l poată apăsa” pentru a o controla.
Potrivit legii actuale, directorul general de la Agerpres dispune de un mandat pe cinci ani, iar agenţiei, aflată sub control parlamentar, i se cere să fie imparţială din punct de vedere politic.
Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a calificat măsura drept „un instrument menit să politizeze serviciul public de presă”.(AP)
https://www.nytimes.com/aponline/2017/10/30/world/europe/ap-eu-romania-media-law.html

THE NEW YORK TIMES (SUA), 31 octombrie 2017

Traducerea: Alexandru Danga