2017. november 2

Öt új kórház épül Romániában

Öt – egyenként több megyét is kiszolgáló – területi kórház építéséről döntött tegnap (november 1-én) a kormány. A beruházás anyagi fedezetének az előteremtéséről memorandumot fogadott el a Tudose-kabinet. Az öt kórházat Temesváron, Marosvásárhelyen, Konstancán, Brassóban és Brăilán vagy Galacon építik fel. Ezzel párhuzamosan a kormány tárgyalásokat kezdeményez az érintett megyék helyhatóságaival annak érdekében, hogy megtalálják azokat a beépíthető telkeket, ahol a felépítendő kórházak optimális körülmények között működhetnek. Ugyanakkor kormányhatározatot fogadtak el arról, hogy két épületet a Honvédelmi Minisztérium ügykezeléséből az Igazságügyi Minisztérium fennhatósága alá helyeznek át. Ezekben az európai szabványoknak megfelelő börtönöket hoznak létre. A szóban forgó két épület Buzău megyében van. (RADOR Hírügynökség)

Az egyik jelentős médiatröszt tulajdonosát beidézte a Román Hírszerző Szolgálatot felügyelő parlamenti bizottság

Tegnap, november 1-jén Adrian Sârbu megjelent a Román Hírszerző Szolgálatot (RHSZ) felügyelő parlamenti bizottság előtt. A médiatulajdonost annak nyomán idézték a testület elé, hogy neve szerepelt azon a 65 személyt tartalmazó listán, amelyet Daniel Dragomir, volt hírszerző tiszt adott át a bizottságnak és akik – szerinte – igazolni tudják azt, hogy az RHSZ befolyásolta más intézmények, többek között a sajtó és az igazságszolgáltatás munkáját.

Adrian Sârbu úgy nyilatkozott, hogy bátorítást kapott a bizottság eljárásának következtében, valamint annak nyomán, hogy az RHSZ jelenlegi elnöke vissza kívánja téríteni az intézményt az alkotmányos működési keretek közé.

„Eljöttem, mert azért hívtak, hogy a bátorságról és ne a félelemről beszéljek. Bátorít ennek a bizottságnak a tevékenysége. Huszonnyolc év után először az RHSZ-t felügyelő bizottság ellenőrzi az RHSZ-t és nem fordítva. Bátorítást kaptam Daniel Dragomir kezdeményezésétől, aki ezzel végül is az őt érintő igazságügyi eljárást is veszélyezteti, természetesen az RHSZ igazgatójától is, aki nyilvánosan kijelentette, hogy visszahelyezi ezt az intézményt az alkományos küldetésének keretei közé.” – nyilatkozta a sajtónak Adrian Sârbu. (Radio România Actualităţi)

A szaktárca megkezdte az igazságügyi törvénykönyvek módosítását célzó törvénycsomaghoz érkezett javaslatok szakmai kiértékelését

Ezt Tudorel Toader igazságügy-miniszter jelentette be ma, november 2-án. A polgári, a polgári eljárási, a büntető és a büntető-eljárási törvénykönyvek módosításának törvénycsomagjához a nyilvános vita során egy sor módosító javaslat érkezett. A minisztérium szakemberei megkezdték ezeknek a vizsgálatát és szűrését azért, hogy kialakítsák a törvénycsomag végleges formáját.

„Már tegnap megkezdődött a négy törvénykönyv, a polgári, a polgári eljárási, a büntető és a büntető-eljárási törvénykönyvek vizsgálata. Áprilisban elküldtük a törvénymódosítási tervezetet önöknek, a Bírák Tanácsának, a Legfelsőbb Bíróságnak, a jogi egyetemeknek és arra kértünk mindenkit, hogy fogalmazzák meg javaslataikat, észrevételeiket. Több ezer oldalra rugó javaslatcsomagot kaptunk, amelyeket négy munkacsoportnak osztottunk ki. Megkezdtük ezeknek a javaslatoknak a vizsgálatát annak érdekében, hogy ki tudjuk alakítani a törvénytervezet végleges változatát. (Radio România Actualităţi)

A kormány a bányászat és a széntüzelésű hőerőművek tehnológiai fejlesztésébe akar beruházni

Erről Mihai Tudose miniszterelnök ma, november másodikán nyilatkozott azt követően, hogy Liviu Dragnea-val a Képviselőház elnökével együtt meglátogatta a Mintiai Hőerőművet. A kormányfő szerint az elképzelés célja az, hogy versenyképes árakon állíthassanak elő villamos áramot.

A miniszterelnök hozzátette, hogy az energia-stratégiának a része olyan munkavédelmi intézkedések meghozatala, amelyek révén elkerülhetőek lesznek az olyan balesetek, amelyek az utóbbi időben előfordultak. (Radio România Actualităţi)

A Honvédelmi Minisztérium nagy hatósugarú, Patriot típusú föld-levegő rakétákat fog vásárolni

Az Egyesült Államok Kormánya levélben adta hozzájárulását ahhoz, hogy Románia Honvédelmi Minisztériuma (RHM) beszerezze a szóban forgó rakétákat. A szaktárca sajtóközleménye szerint ez az első részlete egy hét elemből álló Patriot típusú védelmi rendszernek amellyel a közeljövőben felszerelik a légierők és a szárazföldi erők vezérkarait. A beruházás teljes összege 3,9 milliárd dollár.

A rakéták, amelyeknek a beszerzésére az RHM megkapta az Egyesült Államok Kormányának levélbeli hozzájárulását 760 millió dollárba kerülnek és az erről szóló szerződést még ez év végéig aláírják, miután a parlament elfogadja a beszerzés engedélyezéséről szóló törvénytervezetet. (RADOR Hírügynökség)