Israelul marchează 22 de ani de la asasinarea fostului premier Yitzhak Rabin

Israelul marchează 22 de ani de la asasinarea fostului premier Yitzhak Rabin printr-o amplă manifestaţie la Tel Aviv. Organizatorii manifestaţiei au pus accent pe unitatea naţională, în contrast cu anii precedenţi, când a fost susţinut procesul de pace.

Corespondenţă de la Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Zeci de mii de persoane au participat, în această seară, la un miting de comemorare, în centrul Tel Aviv-ului. S-au împlinit 22 de ani de la asasinarea fostului premier Yitzhak Rabin de către un ultrareligios. Spre deosebire de anii trecuţi, organizatorii nu au dorit discursuri politice. Au fost invitate personalităţi din toate sectoarele societăţii israeliene. Sub sloganul „Să reamintim, suntem o naţiune”, anul acesta, mitingul a fost organizat de o mişcare apolitică a unor ofiţeri superiori în rezervă care militează pentru unitate.

Decizia de a se evita afilierea politică a acestui miting şi de a  autoriza să ia cuvântul personalităţi naţionale şi religioase a deranjat mulţi membri ai stângii. Unii analişti vorbesc despre semne ale unei schimbări când centru-stânga se apropie ca mărime de partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu. Pe de altă parte, se poate vorbi de o campanie electorală nedeclarată./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie