DSCI3663Combinație grozavă: lămâie plus castane. Blat fără făină și cu ingredient surpriză! Hai să testăm:

 Mai întâi cumpărăm un borcan de cremă de castane de la supermarket, care ne va ajunge pentru stratul de la suprafață. Cine are răbdare să își facă singur piureul de castane… sincere felicitări. Mai departe ne ocupăm de următoarele:

Blatul:

8 albușuri, 8 linguri de zahăr, 100 grame de mac, 100 grame de biscuiți, 100 grame de nuci măcinate.

Macul, nucile și biscuiții se mixează fin la robot. Albușurile se bat spumă tare, se adaugă zahărul și se bat din nou cu mixerul până se întărește compoziția. Se adaugă macul, nucile și biscuiții măcinati, amestecând cu miscări ample, pentru a nu pierde aerul din compoziție.

Se împarte în trei aluatul și se coc cele trei părti pe rând, la foc mic, într-o formă rotundă de tort.

Crema:

2 lămâi, 8 gălbenușuri, 1 pahar cu zahăr, 2 căni cu lapte, 3 linguri de făină,100 grame de unt

Gălbenusurile, zahărul, laptele și făina se amestecă bine la foc mic pană când compoziția începe să se închege și să se dezlipească de pereții vasului. După aceea se stinge focul și se adaugă cele 100 de grame de unt. Se lasă puțin la răcit. Se rad ambele lămai de coajă. Se amestecă în cremă coaja de lămâie și o parte din zeamă, cât să își păstreze crema consistența, dar să capete aromă.

Asamblarea e simplă: se ung foile cu cremă de lămâie și se așează unele peste altele, ca la orice tort. Deasupra ornăm din belșug cu cremă de castane și eventual cu bomboane de ornat tortul, ca să arate frumos.

DSCI3661 Poftă bună!

 Daniela Sîrbu, RADOR