2017. november 6

Klaus Iohannis államfő szkeptikus, ami az adóintézkedéseket illeti

Klaus Iohannis államfő úgy vélte, hogy el kell halasztani az új adóintézkedéseket, amelyek csakis egy mélyreható tanulmány elvégzése után ültethetők gyakorlatba. Az államfő ismételten kifejezésre jutatta a kormány által tervezett intézkedésekkel szembeni kételkedését.RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 11.06)

Mihai Tudose bejelentette: szerdán tartják a kormányülést

Szerdára halasztották az Adótörvénykönyv módositására vonatkozó sürgösségi rendelet elfogadása érdekében hétfőre tervezett kormányülést, közölte Mihai Tudose miniszterelnök. A javasolt módositások értelmében a szociális hozzájárulási adót a jövőtől az alkalmazottak fizetik, az alkalmazó szolidaritási adót fizet, mig a jövedelmi adó 16%-ról 10%-ra csökken. A liberálisok szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) káoszt kelt az olyan intézkedésekkel, mint amilyen a megosztott hozzáadottérték-adó bevezetése és a hozzájárulási adók kifizetésének alkalmazótól az alkalmazottra való átruházása.(RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 11.06)

A jövő évben alkalmazzák a mellrák korai felfedezését elősegitő kisérleti programot

A jövő évben alkalmazzák a mellrák korai felfedezését elősegitő kisérleti programot, amely 21 millió euró értékű, téritésmentes európai finanszirozást élvez, közölte az egészségügyi minisztérium. A mellrák megelőzésére, korai stádiumában történő felfedezésére, a betegség megállapitására és kezelésére hivatott program ötéves időszakra vonatkozik. A program keretében több mint 30 ezer nő tesztelését tervezik. Egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint Romániában a mellrák évente csaknem 3.500 nő haláláért felelős. (RADOR HIRÜGZNÖKSÉG – 11.06)

A szenátus elutasitotta a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt

Harminchárom igen szavazattal, 68 nem szavazat ellenében és nyolc tartózkodás mellett a szenátus elutasitotta a Ionuţ Mişa pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt. A liberálisok szerint a kormányprogram gyakorlatba ültetése, amellyel a Szociáldemokrata Párt (PSD) megnyerte a választásokat, nehezen legyőzhető egyensúlyzavart okozott, mig a kimondottan a fogyasztásra alapozó gazdasági növekedésnek már meg van az ára. A bizalmatlansági inditvány aláirói, egyebek mellett, elmarasztalták a PSD-ALDE-kormányok által előidézett adókáoszt. Ezzel szemben Ionuţ Mişa pézügyminiszter azt állitja, hogy az adóintézkedés-csomag hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedést szavatoló előfeltételek megteremtéséhez.Mint hozzáfűzte: Románia jelenleg az UE egyik legdinamikusabb növekvő gazdasága. Megjegyzendő, hogy az egyszerű bizalmatlansági inditványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezte, amelyet a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselői is támogattak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)

Az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az első kilenc hónapban 9,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene Romániában az elmúlt esztendő azonos időszakához képest, közölte az országos statisztikai intézet. A nem élelmiszerek értékesítése 12,5 százalékkal, az üzemanyag eladása 11,8 százalékkal növekedett, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 5,6 százalékkal gyorsult. Az elemzők serint az idén lassulni fog a kiskereskedelmi forgalom bővülése, de így is a belföldi fogyasztás marad a gazdasági növekedés fő hajtóereje. A kormány az idén 5,6 százalékos GDP-bővülésre számit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.06)/rganciu