Norul radioactiv detectat recent deasupra Europei nu a prezentat niciun fel de pericol pentru oameni

Măsurătorile făcute în atmosfera României de către specialiştii de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare arată că norul radioactiv detectat recent deasupra Europei nu a prezentat niciun fel de pericol pentru oameni. Directorul instituţiei, doctor Rodin Traicu, a declarat pentru Radio România Actualităţi că valorile rezultate din măsurători au fost sub limita de pericol pentru populaţie, deci nu a fost necesară avertizarea publicului.
Rodin Traicu: „Nivelul concentraţiilor era mult, mult sub limita de alertă, cam de 10 ori. Pentru populaţie nu a existat nici pe departe vreun pericol, /sub/ nicio formă, din această cauză, dat fiind concentraţiile foarte mici care au fost pe teritoriul ţării”.
Un nor de poluare radioactivă a fost detectat, în ultima perioadă, deasupra Europei. Potrivit Institutului pentru Siguranţă nucleară din Franţa, acest lucru ar putea indica un accident la o instalaţie nucleară din Rusia sau din Kazahstan, în ultima săptămână din septembrie, cel mai probabil la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau la un centru de medicină radioactivă, nu la un reactor nuclear. Specialiştii francezi au exclus şi ei un pericol al norului radioactiv pentru sănătatea oamenilor sau siguranţa mediului./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 noiembrie)