Preşedintele SUA afirmă că a avut discuţii „agreabile” cu liderul rus, la summitul APEC, din Vietnam

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că a avut „discuţii agreabile” cu liderul rus, Vladimir Putin, în scurta întâlnire dintre cei doi, la summitul Asia-Pacific, din Vietnam. Potrivit spuselor liderului american, Putin i-a transmis că s-a simţit jignit de acuzaţiile privind ingerinţa Rusiei în alegerile din 2016, din SUA. Anterior, agenţiile americane de informaţii au concluzionat că Rusia a încercat să încline rezultatul alegerilor în favoarea lui Donald Trump.

„A spus că în niciun caz nu s-a amestecat în alegerile noastre”, a declarat Trump, despre Putin. Liderul american a clarificat, însă, faptul că susţine concluzia agenţiilor americane de informaţii. „Dacă cred sau nu asta, sunt de partea agenţiilor noastre. Cred în agenţiile noastre de informaţii”, a spus Trump. „Ceea ce crede el, crede el”, a adăugat Trump, cu referire la convingerea domnului Putin că Rusia nu s-a amestecat în alegerile din SUA. Cei doi lideri nu au avut nicio discuţie bilaterală formală la summitul APEC, însă s-au întâlnit cu trei ocazii, în treacăt şi au vorbit despre criza din Siria şi despre situaţia legată de alegeri, potrivit lui Donald Trump.

Senatorul republican, John McCain, l-a descris drept „naiv” pe Trump, pentru că „a crezut cuvintele unui colonel KGB, în defavoarea comunităţii americane de informaţii. Un comunicat al CIA remis presei precizează: „Evaluarea serviciilor de informaţii cu privire la ingerinţa Rusiei în alegeri nu s-a schimbat”. În mesajele postate pe Twitter, Trump a mai spus şi că predecesorului său, Barack Obama, i-a lipsit „chimia” cu preşedintele Putin. Departamentul american de justiţie l-a numit pe procurorul special Robert Mueller să analizeze orice posibilă înţelegere secretă cu Rusia, în care să fi fost implicată echipa de campanie a lui Trump şi au fost deschise, deja, acţiuni legale împotriva mai multor foşti consilieri ai preşedintelui./mbrotacel/lbadiu

http://www.bbc.com – 12 noiembrie