Campanie – Ziua Mondială a Diabetului

Diabet de tip 2? Inima ta poate fi în pericol

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează un număr mare de oameni din întreaga lume. Potrivit Federației Internaționale a Diabetului (IDF), peste 415 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet, dintre care se estimează că 193 milioane de persoane sunt nediagnosticate, iar până în 2040, numărul de persoane cu diabet va crește la 642 milioane de persoane în întreaga lume.

Dacă aveți diabet sau dacă aveți un prieten sau un membru al familiei care suferă de această afecțiune, acest articol vă va oferi câteva informații despre un efect mai puțin cunoscut al diabetului, care poate avea un impact grav asupra sănătății unui diabetic.

Să ne întoarcem la esența problemei

Diabetul apare atunci când organismul fie nu produce, fie nu utilizează în mod corespunzător insulina – un hormon care ajută la procesarea glucozei pe care o obținem din alimente. Aceasta, la rândul său, determină creșterea nivelului de zahăr din sânge. Diabetul de tip 2 (T2D) este cea mai obișnuită formă de diabet și este responsabil pentru până la 91% din cazurile de diabet în țările cu venituri ridicate.

Diagnosticul de T2D nu numai că generează propriile probleme, dar poate genera și o serie de alte riscuri pentru sănătate. Este cunoscut faptul că diabetul se gestionează prin monitorizarea și controlul nivelului de zahăr din sânge; cu toate acestea, există alte câteva afecțiuni care însoțesc T2D pe care mulți oameni nu le cunosc, dintre care cel mai important este riscul de boli cardiovasculare (CVD).

Știați că persoanele care suferă de diabet de tip 2 prezintă un risc mai mare de boli de inimă?

Pacienții cu diabet de tip 2 prezintă o probabilitate de 2-4 ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decât restul populației. Astăzi, bolile cardiovasculare rămân cea mai importantă cauză de deces la pacienții cu diabet de tip 2.

Alarmant este faptul că pacienții care suferă atât de diabet zaharat de tip 2, cât și de boli cardiovasculare instalate trăiesc cu câțiva ani mai puțin decât persoanele sănătoase. Graficul de mai jos arată că, în medie, persoanele fără diabet pot trăi cu până la 6 ani mai mult decât pacienții cu T2D. Acest dezavantaj este de chiar două ori mai mare atunci când pacienții cu T2D suferă și de o boală cardiovasculară.

[Explicație imagine] Pacienții cu T2D și CVD trăiesc cu câțiva ani mai puțin decât persoanele sănătoase.

Asta înseamnă că, atunci când persoanele bolnave de diabet se gândesc la  nivelul glucozei din sângele lor, este vital să se gândească și la inima lor. Cu cât mai devreme înțeleg acest risc pacienții  cu T2D, cu atât mai repede pot lua măsuri pentru a reduce posibilitatea de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cum reduceți riscul bolilor cardiovasculare?

Cele mai importante sfaturi:

1) Mențineți o greutate corporală sănătoasă

Obținerea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase poate ajuta la scăderea riscului de boli cardiovasculare în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2. Prin urmare, pacienții trebuie să se gândească la dieta lor și să-și planifice cu atenție regimul alimentar

2) Mâncați cât mai sănătos posibil

Consumul scăzut de alimente nesănătoase, gata de consum, intens procesate, precum și evitarea zahărului și a grăsimilor saturate ajută mult la îmbunătățirea stării generale a pacienților cu T2D. Aceștia ar trebui să încerce să pregătească mesele cu alimente corespunzătoare pentru o bună stare de sănătate a inimii, cum ar fi pește, fasole, quinoa sau broccoli. O altă sugestie este să adăugați peste cerealele de dimineață o mână de fructe din familia nucilor, cum ar fi migdalele și nucile, sau diverse semințe și fructe de pădure. Pacienții cu T2D ar trebui să fie încurajați să introducă treptat noi alimente în dieta lor și să aibă grijă de sănătatea inimii lor.

3) Nu uitați să faceți exerciții fizice

Exercițiile fizice nu se referă doar la activități sportive profesionale; urcând pe scări în loc să folosiți liftul la locul de muncă, practicarea mersului pe jos în mod regulat și desfășurarea de activități în aer liber, cum ar fi drumețiile, poate ajuta, de asemenea, la obținerea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Medicul poate stabili ce tip de activități fizice sunt cele mai potrivite pentru fiecare persoană în parte și, de asemenea, ce tip de exerciții fizice îi place fiecăruia să practice și poate concepe un set de exerciții fizice de practicat în fiecare săptămână.

4) Limitați obiceiurile nesănătoase

Fumatul poate fi foarte dăunător pentru persoanele bolnave de diabet, deoarece crește și mai mult riscul bolilor cardiovasculare. Astăzi, există diferite modalități de reducere a fumatului; persoanele care suferă de diabet ar trebui să solicite recomandările medicului în acest sens. De asemenea, în timp ce un pahar de vin roșu poate să nu fie dăunător, consumul prea mare de alcool poate determina creșterea nivelului zahărului din sânge sau poate chiar avea efecte negative în combinație cu medicamentele pentru diabet. De aceea, pacienții ar trebui să-i solicite medicului informații cu privire la consumul de alcool.

Fără îndoială, T2D este o boală gravă, care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea oamenilor și poate avea un efect serios de domino asupra altor aspecte ale sănătății, în special asupra inimii. Având grijă de stilul lor de viață și la obiceiurile alimentare, precum și discutând cu medicul despre cum să gestioneze boala împreună, pacienții care suferă de diabet pot contribui la tratarea bolii de care suferă.

Referințe

  • International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, 7th edition. Brussels, Belgium 2015. Available at: www.diabetesatlas.org/. Last accessed January 2017
  • Cardiovascular Disease Risk Factors – Diabetes. World Heart Federation website. http://www.World-Heart-Federation.org/Cardiovascular-Health/Cardiovascular-Disease-Risk-Factors/Diabetes/. Last accessed March 2017
  • Jeerakathil T, Johnson JA, Simpson SH, Majumdar SR. Short-term risk for stroke is doubled in persons with newly treated type 2 diabetes compared with persons without diabetes. Stroke 2007;38(6):1739–1743]
  • DeFronzo RA et al. Nat Rev Dis Primers, 2015;1:15019
  • Morrish NJ et al. Diabetologia, 2001;44:S14–21
  • Emerging Risk Factors Collaboration. JAMA, 2015;314:52-60