2017. november 14

A miniszterelnök ismételten kijelentette, hogy a bérek azt követően sem csökkennek, hogy a társadalombiztosítási járulékokat az alkalmazottak fogják fizetni a munkáltatók helyett.

Mihai Tudose egy internetes bejegyzésben tette ezt közé, amelyben beszámolt arról, hogy tegnap, november 13-án találkozott Jaak Mikkel-el, a Coca Cola Románia vállalat vezérigazgatójával, aki egyben az Amerikai Kereskedelmi Kamara romániai kirendeltségének a vezetője is. A miniszterelnök szerint az óriásvállalat vezérigazgatója megértette azt, hogy a társadalombiztosítási járulékok áthárítása jó esélyt kínál a munkaerő stabilitásának növelésére. Ez a tény „újabb bizonysága annak hogy nem szakadtunk el a valóságtól, úgy ahogyan azt egyes szakszervezeti aktivisták állítják és ez a rendelkezés egészséges gazdaságot fog eredményezni” – írja bejegyzésében Mihai Tudose. A Coca Cola Románia 1500 alkalmazottat foglalkoztat és közvetve hozzájárul mintegy 20.000 munkahely fenntartásához. (Rador Hírügynökség)

Az idei első félévben hat százalékkal növekedett az internet-hozzáférés Romániában a tavalyi év hasonló időszakához képest

Ezt Eduard Lovin a Távközlés Szabályozásának és Felügyeletének Országos Hatósága (ANCOM) alelnöke közölte a sajtóval tegnap, november 13-án. Nőtt az üzembehelyezett SIM-kártyák száma is, azonban ennek pontos arányát a tisztségviselő nem tudta pontosan megmondani, mert a szolgáltatók nem küldtek naprakész adatokat a hatóságnak. Lovin elmondta, hogy a vezetékes internetes kapcsolattal jelenleg mintegy 4,6 millió előfizető rendelkezik, a mobil-internet felhasználóinak a száma pedig 19,8 millió. Száz lakosra számítva 84,7%-os mobil és 23,5%-os vezetékes internet-lefedettséget tartunk myilván, mondta Eduard Lovin. (Rador Hírügynökség)

Romániában tegnap ünnepelték a magyar nyelv napját

Az esemény alkalmából gálaműsort tartottak tegnap, Kolozsváron a Bánffy Palotában található Művészeti Múzeumban. Jelen volt az RMDSZ, a Communitas Alapítvány és a Kós Károly Akadémia Alapítvány több vezetője. „Számunkra minden nap a magyar nyelv napja, és amikor ünnepeljük, olyan mintha a levegővételt, a légzést ünnepelnénk” – hangsúlyozta november 13-án a Magyar Nyelv Napja alkalmából szervezett kolozsvári ünnepségen Kelemen Hunor szövetségi elnök. A gálán az Erdélyi Magyar Írók Ligáját díjazta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány. A díj Sánta Csaba szobrászművész A bölcső című alkotása mellett egy 20 ezer lej értékű támogatást is tartalmaz.  (Rador Hírügynökség)

8,8%-os növekedést könyvelhetett el a román gazdaság az idei harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest

Ezt ma közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS). A növekedés lényegesen nagyobb annál, mint amire az elemzők számítottak. 2017 harmadik negyedévét a gazdasági növekedés felgyorsulása jellemzi. Így a belső nemzeti össztermék 6,1%-al nőtt a 2016-os év hasonló időszakához képest. Az idei harmadik negyedév a kilencedik volt sorrendben, amelyikben a gazdaság növekedést könyvelhetett el. Szakemberek szerint a nem várt növekedés az év elején bevezetett pénzügyi intézkedéseknek a következménye, amelyek serkentően hatottak a fogyasztásra. Ez a jelenség azonban – figyelmeztetnek az elemzők – megbillentheti a külgazdasági egyensúlyt. (Rador Hírügynökség.)

Alexandru Tomescu, az Elder-Voicu Stradivarius hegedű birtokosa újabb koncertet ad a Román Rádió koncerttermében november 17-én, pénteken

A Román Rádió szimfónikus zenekarát, valamint a kórust Gerd Schaller, egy kifinomult muzsikus fogja vezényelni, akinek a neve immár nem ismeretlen a fővárosi közönség számára. Műsoron: L. van Beethoven Koncert hegedűre és zenekarra re majorban – kötőjegyzék szám 61 és Saint-Saens 3. szimfónia do minorban – kötőjegyzék szám 78 és Orgonaszimfónia, amelyet Simona Săndulescu orgonaművész szólaltat meg.

A koncertet a Román Rádió zenei csatornája www.romania-muzical.ro és kulturális csatornája www.radioromaniacultural.ro pénteken, 19 órai kezdettel élőben közvetíti. (Rador Hírügynökség)

Ervin Székely, RADOR