Mai multe urme descoperite în Franţa aparţin unui „monstru” de 40 de tone

Cea mai lungă succesiune de urme de dinozaur din lume, o „pistă” de 110 urme descoperită în 2009 în Franța, a fost lăsată de un sauropod de aproape 40 de tone.
Autorul acestor urme este un dinozaur cu gât lung din familia sauropodelor, clasa dinozaurilor din care fac parte cele mai mari animale care au existat vreodată pe suprafața Pământului. Aceste urme care se întind pe mai bine de 150 de metri au fost descoperite în 2009 în timpul unei campanii de căutare de urme din Plagne, un sat din munții Jura (estul Franței). Cercetările ulterioare au permis să se afle mai multe lucruri despre acest monstru. Având cel puțin 35 de metri lungime și cântărind 35- 40 de tone, animalul a lăsat amprentele labelor sale care măsurau „între 94 şi 103 cm”, a precizat luni un comunicat dat de Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS). Cu picioarele sale lungi de aproximativ 2,80 metri, acest animal se deplasa cu o viteză de 4 km/h.
Lucrările, publicate în revista „Geobios”, au permis şi o mai bună descriere a picioarelor enorme ale acestui animal: amprentele „poartă cinci urme de degete eliptice, în timp ce mâinile prezintă cinci urme de degete circulare, dispuse într-un arc de cerc”. Potrivit cercetătorilor, aceste urme au o vechime de 150 de milioane de ani și au fost lăsate într-o perioadă în care regiunea Plagne a fost acoperită de o mare adâncă și caldă, presărată cu multe insule, cu vegetație suficientă pentru a furniza hrană unor astfel de creaturi.
În același loc, cercetătorii au descoperit și alte serii de pași, printre care una de 18 pași care se întindeau pe 38 de metri şi au fost lăsate de un monstru carnivor./rcostea

(www.levif.be – 14 noiembrie)