2017. november 15

Az Európai Bizottság Romániáról kiadott jelentése

Románia az Európai Bizottság több ajánlását is teljesitette, és jelentős haladást ért el a korrupció visszaszorítása és az igazságszolgáltatást érintő reformok gyakorlatba ültetése terén, de további előrelépésekre van szükség ahhoz, hogy lezárják az úgynevezett Ellenőrzési és Értékelési Mechanizmust (CVM), amelyet az brüsszeli bizottság a korrupció elleni romániai fellépés és az igazságügyi reformfolyamat megfigyelésére hozott létre, jelentette ki Frans Timmermans, az uniós végrehajtó testület első alelnöke szerdán Brüsszelben. Klaus Iohannis államfő szerint az Európai Bizottság jelentése komoly vészjel, amit a kormánykoaliciónak figyelembe kell vennie.Amennyiben az igazságügyi törvények módositása ugyanabban az irányba halad, mint mostanig, Románia visszalép az igazságügyi rendszer működése terén és a korrupció elleni küzdelemben, vélekedett az államfő. Másrészt, Klaus Iohannis osztja az Európai Bizottság véleményét, miszerint az igazságügyi törvényeket minél áttekinthetőbben kell módositani. Az igazságügyi miniszter szerint a jelentés összegezése alapján a következetes politikai irányítás és a reformok folytatása mellett Románia képes lesz arra, hogy teljesítse és kielégítően megfeleljen a bizottság CVM-ben előirányzott ajánlásainak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

Bukarestben tűntettek a családorvosok

Több megyéből mintegy ezer családorvos tűntetett szerdán, Bukarestben, a kormány székháza előtt, az egészségügyi rendszer krónikus alulfinanszírozottsága miatt, ami – véleményük szerint – ellehetetleniti a háziorvosi praxis gyakorlását. A családorvosok elégedetlenek az egészségügyi rendszerben tapasztalt egyenlőtlen költségvetés-elosztással, a rendszerben uralkodó bürokráciával, és azt követelik, hogy ismerjék el a családorvosok fontosságát az egészségügyi rendszerben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

Az év második költségvetés-kiigazitása

A kormány szerdán elfogadta az év második költségvetési kiigazitást. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ezúttal a Munkaügyi, a Külügyi, Szállításügyi, Egészségügyi, Igazságügyi és Tanügyminisztérium részesül több pénzbe. Kevesebbet kap viszont a Regionális fejlesztésért, közigazgatásáért és európai alapokért, illetve a Kis- és közepes vállalatokért felelős minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Művelődési és Környezetvédelmi Minisztérium.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

Több  mint 550 millió euró áll rendelkezésre a Közigazgatás- és Közszolgáltatásfejlesztési Operativ Program keretében

A közigazgatási kapacitás javitására hivatott operativ program keretében több  mint 550 millió euró hivható le 2020-ig a modern közigazgatás és a versenyképes szolgáltatások kialakitását célzó pályázatok finanszirozására. Mint Gabriela Bostănescu, a Közigazgatás- és Közszolgáltatásfejlesztési Operativ Program Menedzsment Hatóságának elnöke elmondta a program célja a közigazgatási eljárások leegyszerűsitése, a bürokrácia leszoritása és a közpolitikák megfogalmazása.A program keretében finanszirozást igényelhetnek a civil szervezetek, a a társadalmi szféra partnerei, valamint az akkreditált felsőoktatási és kutatási intézmények, fűzte hozzá Gabriela Bostănescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

A liberálisok összegyűjtötték a bizalmatlansági inditvány benyújtásához szükséges aláirásokat

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) összegyűjtötte a kormány elleni bizalmatlansági inditvány benyújtásához szükséges aláirásokat. A PNL azt követően kezdett aláirásgyűjtésbe, hogy a kormány sürgösségi rendelettel módositotta az Adótörvénykönyvet, közölte Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakciójának vezetője.Mint hozzáfűzte, szerdán folytatták a tárgyalásokat a bizalmatlansági inditványról a nemzeti kisebbségek csoportjával is. Mi több, elemzés és megvitatás végett az inditvány szövegét megküldték e kisebbségi csoportnak. A liberálisok pozitiv visszajelzést kaptak az inditvány támogatására a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Part (PMP) részéről, mig az RMDSZ a szövetségen belüli egyeztetések után hozza meg döntését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

Rozália Gănciulescu