2017. november 16

A Román Posta bejelentette, hogy egyetlen alkalmazottjának sem csökkenni a jövedelme azt követően, hogy a társadalombiztosítási járulékokat a munkavállalók fogják fizetni a munkáltató helyett

Ezt Elena Petraşcu a több mint 25.000 alkalmazottat foglalkoztató Román Posta Országos Vállalat vezérigazgatója tegnap, november 15-én jelentette ki. A menedzser szerint valamennyi munkavállalójuk nettó bére érintetlen marad. A Román Posta Országos Vállalat kereskedelmi alapokon működő, önfinanszírozó vállalkozás, amelyik 75%-ban állami tulajdonban van s a tulajdonosi jogokat a Távközlési Minisztérium gyakorolja, A vállalat részvényeinek a maradék 25%-a az Állami Tulajdonalap birtokában van. (Rador Hírügynökség)

Sztrájkba léptek a Mezőgazdasági Támogatások Kifizetési Ügynökségének (APIA) egyes megyei kirendeltségeiben dolgozó alkalmazottai

A munkabeszüntetősekre azért került sor, mert az alkalmazottak szerint az új pénzügyi törvények bevezetésének következményeként január 1-től 700 és 2800 lej közötti összegekkel csökken a fizetésük. Elégedetlenek azért is, mert a bércsökkenések nem érintenék az intézmény központi alkalmazottait, csak a megyei kirendeltségen dolgozókat.

„Nem fizetésemelésért sztrájkolunk, hanem azért, hogy ne csökkenjenek a béreink. A társadalombiztosítási illetékek fizetésének az áthárításával a fizetéseink 628 és 2826 lej közötti összegekkel csökkennek. További kérésünk az, hogy ugyanolyan bérezési besorolásunk legyen, mint az APIA központi alkalmazottainak” – mondta az egyik tiltakozó a közszolgálati rádió riporterének.. (Radio România Actualităţi)

Ebben az évben másodszor döntött a kormány az éves költségvetés módosításáról.

Ezt a határozatot a tegnapi kormányülésen fogadta el a végrehajtás. Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kormányülés előtt elmondta, hogy összességében pozitív költségvetés-kiegészítésről van szó, amelynek során egyes helyhatóságok is több pénzt fognak kapni. Ennek nyomán a helyhatóságok ki tudják majd fizetni azokat a tartozásaikat az általános- és középiskolai tanároknak, amelyeket azok bírósági úton érvényesítettek. Több pénzt kapnak továbbá gyermekvédő intézmények, az akkreditált egyházi- és magánoktatási intézmények, a Munkaügyi Minisztérium, a Közlekedési Minisztérium, és az Egészségügyi Minisztérium. Összességében, mintegy 281 millió lejt fognak szétosztani, a rendelkezésre álló 287,2 millióból – mondta a miniszter. Ugyanakkor csökken a Kis- és Középvállalatok Minisztériumának, a Művelődésügyi Minisztériumnak, a Regionális Fejlesztési, és Közigazgatási Minisztériumnak, valamint az Európai Alapoknak és a Pénzügyminisztériumnak a költségvetése. (Radio România Actualităţi)

Megkezdődőtt Románia Idegenforgalmi Vására

Akár 50 százalékos kedvezménnyel is lehet üdülőjegyeket és egyéb idegenforgalmi szolgáltatásokat vásárolni a ma kezdődő és 38-ik alkalommal megrendezett idegenforgalmi vásáron, amelyiknek a fővárosi Romexpo kiállítási központ ad helyet. A mintegy 200 szolgáltató vasárnapig kínálja a legkülönbözőbb szolgáltatásait, amelyek között megtalálhatóak karácsonyi, újévi ajánlatok, sítúrák, városnézések, kirándulások exotikus tájakra. Ugyanakkor 13 ország, köztük Ausztria, Bulgária, Kuba, Görögország, Magyarország, Izrael, Spanyolország és Olaszország kínálja látnivalóit a vásárra kilátogatóknak. Az idei vásár újdonsága az, hogy ezúttal sokkal több kedvezményes árú idegenforgalmi szolgáltatás szerepel az ajánlatok között. A vásár szombatig 10.00 és 18.00 óra, vasárnap 10.00 és 16.00 között látogatható, a belépőjegy ára 10 lej. (Rador Hírügynökség)

Több mint 420.000 másodkézből származó személygépkocsit jegyeztek be Romániában

Az év első tíz hónapjában közel 90.000 új személygépkocsit jegyeztek be az országban, s ez 17 százalékkal több, mint az elmúlt év hasonló időszakában bejegyzett autók száma – derül ki a Hajtási engedélyek és Gépjármű-vezetői Jogosítványok Igazgatóságának statisztikájából.

Ugyanakkor, a másodkézből vásárolt és Romániában bejegyzett gépkocsik száma meghaladja a 420.000-et, ami 70%-os növekedést jelent 2016-hoz viszonyítva. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR