Peste 50% dintre cei mai performanți antreprenori români își desfășoară activitatea în Muntenia

Antreprenorul Anului 2017 și Campionii în Business ai Munteniei, premiați la București

Cele mai dinamice companii antreprenoriale din Muntenia au fost premiate ieri la Bucuresti, la Gala „Campioni în Business”. La evenimentul final al ediției din acest an, au participat peste 130 de oameni de afaceri din toată țara, inclusiv campioni în business din anii precedenti, reprezentanți ai mediului bancar, consultanți de business și analiști.

Potrivit unui studiu realizat de PwC România pentru „Campioni în Business”, care a analizat cele mai mari 2.850 de companii antreprenoriale din România, în funcție de cifra de afaceri din 2016, peste jumătate dintre acestea (56%), își desfășoară activitatea în Muntenia. Antreprenorii din această regiune au înregistrat un ritm însemnat de creștere a cifrei de afaceri în 2016 față de 2015, de 10% și o cifră de afaceri per salariat de 540 mii de lei, în creștere cu 2,9% față de anul trecut.

Totodată, companiile din Muntenia au înregistrat o rată de creștere a profitului brut de 13,4% și o evoluție a profitului net de 15,2%. În 2016, antreprenorii din această regiune au consemnat un profit brut per salariat de 24 mii de lei și un ritm de creștere 2016 vs. 2015 a profitului brut per salariat de 6%. În ceea ce privește numărul de salariați, companiile au consemnat o rată de creștere de 6,9%.

Conform „portretului robot” realizat în cadrul analizei, cele mai mari companii antreprenoriale din Muntenia au înregistrat în anul 2016, o valoare medie a cifrei de afaceri de 95 milioane lei, profit brut de 4,3 milioane lei, profit net de 3,6 milioane lei, au 177 salariați și o rată a profitului brut de 4,5%.

În topul domeniilor de activitate din această regiune (în funcție de valoarea agregată a cifrei de afaceri) se numără: comerțul cu ridicata, comerțul cu amănuntul, comerțul auto, industria alimentară și agricultura.

Ediția din acest an a Galei „Campioni în Business” de la București s-a desfășurat la Biavati Events, iar în deschiderea oficială a evenimentului au luat cuvântul Șerban Roman (Country Director & Vicepresident, Enterprise Investors), Gabriel Pralea (Director Executiv Zonal Corporate, BCR), Ionuț Simion (Country Managing Partner, PwC România) și Irina Anghel-Enescu (Fondator și Președinte Triple Helix).

Pe scena Galei de la București au urcat și trei invitați speciali: actrița Oana Pellea, antrenorul de gimnastică Octavian Bellu și Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic Sportiv Român. Oana Pellea le-a vorbit celor prezenți în sală despre modul în care pasiunea, creativitatea și susținerea celor din jur pot contribui la o carieră de succes: „nu cred că performanța ar fi existat dacă nu am fi avut în spate o armată de oameni care să ne susțină”. La rândul său, Mihai Covaliu a povestit pe scena galei cum încrederea în forțele proprii, dar și încrederea oferită de cei din jur pot modela performanța. Antrenorul de gimnastică Octavian Bellu le-a vorbit invitaților despre „perseverența în excelență” și despre felul în care disciplina, curajul și viziunea te pot ajuta să obții rezultate excelente pe termen lung. Discursurile au fost urmate de un moment demonstrativ de gimnastică artistică, realizat de sportivele care fac parte din proiectul „Țară, țară, vrem campioane!”.

Titlul de Antreprenorul Anului, cel mai prestigios premiu al serii, a fost acordat domnului Iulian Stanciu, CEO eMag.

În funcție de cifra de afaceri și de rezultatele obținute în ultimul an, cei 10 premianți au fost grupați în patru categorii:

La categoria Companii cu cifra de afaceri mai mare de 15 milioane de euro au fost premiate următoarele companii:

  • CITY GRILL GROUP, cel mai important operator independent de restaurante din țară;
  • OTTER DISTRIBUTION, unul dintre cei mai mari retaileri și distribuitori de încălțăminte din România;
  • OSCAR DOWNSTREAM, cea mai mare companie petrolieră independentă distribuitoare de motorină din România;

La categoria Companii cu cifra de afaceri între 3 și 15 milioane de euro au fost acordate premii următoarelor companii:

  • MARTPLAST, producător de obiecte sanitare și mobilier;
  • NATURAL, cu activităț și produse de cofetărie și patiserie;
  • ZITEC, furnizor de soluții, servicii și produse tehnologice personalizate;

Premii speciale pentru activitatea desfășurată în acest an au primit urmatoarele companii:

  • RODBUN GRUP, cu afaceri în domeniul agriculturii;
  • FARMACIA TEI, activități de comercializare a produselor farmaceutice;
  • VIVRE DECO, retailer online de obiecte decorative, mobilier si produse vestimentare;
  • UIPATH, activități specializate în dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii;

Despre Campioni în Business

Aflat la cea de-a VII-a ediție, „Campioni în Business” este un program susținut și organizat de Enterprise Investors, Banca Comerciala Romana, PwC Romania și Asociația Triple Helix, care descoperă, promovează și premiază cei mai dinamici antreprenori români, care creează și menţin locuri de muncă, aduc valoare prin inovaţie și contribuie în mod semnificativ la bugetele locale și de stat.

Evenimentele au loc anual în cele trei provincii istorice ale Romaniei – Moldova, Transilvania și Muntenia și sunt urmate de o întâlnire informală a membrilor comunității cărora li se oferă ocazia de socializare cu cei mai importanți oameni de afaceri ai României.