2017. november 17

Klaus Iohannis államfő részt vesz az uniós vezetők svédországi összejövetelén
Klaus Iohannis államfő pénteken részt vesz az uniós intézmények elnökei, az uniós állam- és kormányfők, a szociális partnerek és más érdekelt felek göteborgi csúcstalálkozóján, amelyen közös megoldásokat keresnek az emberek mindennapi életének javulására. A részvevők a csúcstalálkozó végén 20 elvet és jogot előirányzó közös nyilatkozatban vállalnak kötelességet az egyenlőség, a tisztességes bánásmódhoz való jog, valamint az oktatás és a szakmai felkészülés bitositása iránt. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint, Klaus Iohannis államfő kitér az oktatás folytonosságának szükségességére a fenntebb emlitett célkitűzések megvalósitása érdekében, valamint a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére. A csúcstalálkozó alkalmából sor kerül az Európai Tanács tagjainak kötetlen összejövetelére is, amelyen az oktatás és a kultúra jövöjéről tárgyalnak. A megbeszélések keretében Klaus Iohannis kifejezésre jutattja Románia támogatását azon kezdeményezések és projektek iránt, amelyek az állampolgárok európai értékekbe vetett bizalmának visszaszerzésére irányulnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)
A PSD vezetősége Herkulesfürdőn ülésezik
A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége a jövő évi költségvetés- tervezetről tárgyal, Herkulesfürdőn. Az összejövetelen részt vesz Mihai Tudose miniszterelnök és több miniszter. A párt Oraszágos Végrehajtó Bizottságnak pénteki ülésén a szociáldemokraták kiértékelik a kormány tevékenységét és a kormányprogram gyakorlatba ültetésében elért eredményeket. Ugyanakkor teritékre kerül a Patriot légvédelmi rakétarendszer megvásárlása is, amelyet a szenátorok a hétfői ülésen vitatnak meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)
A román parlamentbe beterjesztették a kormány elleni ellenzéki bizalmatlansági inditványt
A román parlamentbe pénteken beterjesztették a Mihai Tudose vezette kormány ellen által kezdeményezett ellenzéki bizalmatlansági inditványt, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR), és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 148 parlamenti tagja és független képviselők irtak alá. A dokumentum aláirói szerint az Adótörvénykönyv módositását jóváhagyó sürgösségi kormányrendelet veszélybe sodorja Románia gazdasági fejlődését és káoszt idéz elő valamennyi tevékenységi területen, illetve csapást jelent a vállalkozói szférára, a köz- és a magánszektorban dolgozókra nézve. Raluca Turcan PNL-elnök szerint a bizalmatlansági inditványt a jelenlegi kormányzásban csalódott emberek támogatásának szánják. „A kormányzók béremeléseket igértek, amiből végül fizetécsökkenések lettek, vagy a legrosszabb esetben elenyésző ősszeggel növekedtek a bérek, mig a nyugdijtörvény elodázásával becsapták a nyugdijasoknak”, hangoztatta Raluca Turcan. A többi parlamenti pártokkal folytatott megbeszélések során a liberálisok igéretet kaptak a nemzeti kisebbségek frakciójának képviselőitől, hogy elemezni fogják az inditvány szövegét és majd ezt követően döntenek. Az RMDSZ kijelentette, hogy nem irja alá a bizalmatlansági inditványt. Victor Ponta, a Pro Románia Párt tagja is közölte, hogy nem irja alá a dokumentumot, mivel úgy véli, hogy Románia számára nem jó megoldás, hogy a PSD-kormány helyét egy PNL-kormány vegye át. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)
Az Európai Bizottság a Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásár tiszteletbeli meghivottja
A bukaresti Romexpo kiállitási központnál jövő szerdán megnyitja kapuit a Gaudeamus Nemzetközi Könyvvásár, amelyet a Román Rádió szervez. Georgică Severin, a román közszolgálati rádió vezérigazgatójának tájékoztatása szerint az Európai Bizottság a könyvvásár tiszteletbeli meghivottja. „A román rádió számára nagy megtiszteltetés a partneri kapcsolat kiépitése az Európai Bizottsággal”, hangsúlyozta a rádió vezérigazgatója. Angela Cristea, az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője megjegyezte, hogy Románia uniós csatlakozása óta eltelt tiz év alatt fontos lépések történtek az oktatási- és a kulturális csereprogramok terén. A román rádió tudósitója szerint 300 kiállitó vesz részt a jövő héten megnyiló konyvvásáron. (RADOR HORÜGYNÖKSÉG – 11.17)
Demeny Andrei