Revista presei internaţionale – 17 noiembrie

 Presa internaţională îşi îndreaptă atenţia cu preponderenţă asupra regiunii Orientului Mijlociu, cu numeroasele sale crize. Făcând o trecere în revistă a demisiei pe care premierul Libanului şi-a anunţat-o cu două săptămâni în urmă, în capitala Arabiei Saudite, Le Monde relatează că Saad Hariri a acceptat invitaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a veni în Hexagon. „Preşedintele libanez dă asigurări că şeful guvernului de la Beirut va ajunge sâmbătă la Paris, înainte de a reveni” în patrie, precizează acelaşi ziar francez. „Anunţul sporeşte misterul circumstanţelor în care Hariri a luat decizia surprinzătoare de a se retrage din funcţie”, despre care s-a spus că ar fi fost urmarea presiunilor exercitate de Iran şi de aliatul libanez al acestuia, Hezbollah”, notează Washington Post. Cu menţiunea că situaţia creată în Liban „ameninţa să prejudicieze fragilul acord pe baza căruia s-a format guvernul libanez”. În orice caz, punctează La Libre Belgique, preşedintele libanez „va aştepta întoarcerea lui Saad Hariri de la Paris pentru a discuta despre demisia acestuia”. Totuşi, New York Times se întreabă dacă invitaţia lansată de preşedintele Macron are în vedere o vizită, sau nu cumva este vorba de exil, şi speculează că fratele premierului „ar putea fi următorul om al saudiţilor la Beirut”. În ceea ce priveşte situaţia internă din Arabia Saudită, „autorităţile de la Riad propun suspecţilor de corupţie înţelegeri prin care îşi pot negocia libertatea”, scrie Financial Times, cu explicaţia că „guvernul ar dori să-şi însuşească fonduri pentru a da un impuls vistieriei statului”. Influenţa crescândă a Iranului şi Hezbollah-ului este considerată o ameninţare şi de către Israel, după cum remarcă Wall Street Journal. „În timp ce mare parte a lumii se bucură de apropiata înfrângere a Statului Islamic, oficialităţile israeliene privesc spre Siria şi nu văd motive prea mari de mulţumire” întrucât „duşmanul mai mic este surclasat de cel cu mult mai periculos – (anume) Iranul şi aliaţii săi”, explică ziarul american. Iranul, împreună cu Turcia au fost însă invitate de Rusia la un summit care se va desfăşura la Soci şi care va avea în centrul atenţiei exact  tema Siriei, după cum informează cotidianul turc Cumhuriyet. Dacă se va realiza, această reuniune convocată pentru 22 noiembrie va fi „a 6-a întâlnire dintre preşedintele Erdogan şi preşedintele Putin, din ultimul an”, punctează aceeaşi publicaţie turcă.
Întors între timp la Washington din turneul său asiatic, preşedintele Trump a declarat că periplul său a fost „un uriaş succes”, pretinzând că „America a revenit” în postura de lider mondial, relatează The Guardian. Fără a accepta întrebări de la presă, liderul de la Casa Albă a făcut o prezentare pe larg a turneului său prin cinci ţări, afirmând că a unit lumea împotriva programului nuclear nord-coreean şi că a obţinut acordul Chinei şi altor ţări din regiune pentru a exercita „presiuni maxime” asupra Coreii de Nord, detaliază publicaţia britanică, cu completarea că „oficialităţile chineze au subliniat că Beijingul nu va face nimic pentru a declanşa prăbuşirea regimului de la Phenian”.
Presa internaţională rezervă spaţii largi şi situaţiei din Zimbabwe. Preşedintele Mugabe se află în custodia armatei, în timp ce liderii africani discută perspectivele ţării, relatează Washington Post. The Times notează că liderul partidului de opoziţie s-a întors în ţară şi se pare că discută despre formarea unui guvern de unitate naţională. Iar The Telegraph creionează un portret al liderului veteran: „Domnul Mugabe, pe care mulţi africani îl consideră în continuare un erou al independenţei, este detestat în Occident, unde este văzut ca un despot care, prin gestionarea dezastruoasă a economiei şi disponibilitatea de a recurge la violenţă pentru a se menţine la putere, a distrus unul din cele mai promiţătoare state din Africa”.
Regăsim în presa străină şi articole despre România. Comentând raportul emis de Bruxelles, cotidianul bulgar Sega constată: „Comisia Europeană a avut cuvinte frumoase şi la adresa României, unde, de la începutul anului, guvernanţii încearcă din răsputeri să schimbe legislaţia astfel încât să facă neputincios sistemul judiciar”. Dar, „scandalurile de corupţie care afectează lumea politică marchează actualitatea românească de ani de zile”, constată La Libre Belgique, sub titlul „În România, societatea civilă se mobilizează împotriva derapajelor puterii”. Iată însă că The Guardian are şi o veste bună pentru români, sau măcar pentru producătorii de vin din ţara noastră care „vor avea de câstigat în condiţiile recoltelor de struguri slabe înregistrate anul acesta în alte părţi din Europa”.

(Adriana Buzoianu, RADOR)