Şaptesprezece miliarde de dispozitive sunt conectate în prezent la internet

Şaptesprezece miliarde de dispozitive sunt conectate în prezent la internet, iar numărul acestora va creşte considerabil în următorii ani, apreciază specialiştii în domeniu, participanţi, astăzi, la Bucureşti, la o conferinţă pe teme de securitate cibernetică. Un motiv suficient pentru a ne proteja corespunzător de potenţiale atacuri în spaţiul cibernetic. Manifestarea a fost organizată de Universitatea Naţională de Apărare  „Carol I” în parteneriat cu Asociaţia Pro Scop şi s-a adresat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi elevilor din liceele bucureştene. Reporterul nostru, Adriana Turea are detalii:

Reporter: Am putea fi tentaţi să spunem că pe noi, utilizatorii de rând, nu ne pot afecta atacurile cibernetice. Specialiştii în domeniul securităţii cibernetice ne contrazic. Directorul de cabinet al secretarului de stat coordonator al tehnologiei informaţiei, Mihail Cazacu, spune cum ne putem proteja atunci când accesăm o reţea de socializare.

Mihail Cazacu: Principalul filtru sunt ochii noştri care se uită în bara de adrese şi văd că nu ni se oferă domeniul care trebuie, în care să ne logăm. Dacă cumva, dintr-un motiv am avut o scăpare, folosind un sistem de autentificare cum este cel de la Google ne putem proteja de /…/ atacatorilor.

Reporter: Dar cum ne protejăm dispozitivele electronice pe care le folosim în cazul internetului? Ioan-Cosmin Mihai, conferenţiar universitar în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”:

Ioan-Cosmin Mihai: E de ajuns să căutaţi o politică de securitate simplă şi să o folosiţi, să utilizaţi un program antivirus sau un program de File-Works; sunt multe, chiar şi gratuite pe internet.

Reporter: Atacurile cibernetice se produc din cauza teribilismului, a banilor şi a sabotajului./ilixandru/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 noiembrie