László Surján: La Centenarul Marii Uniri trebuie tolerată bucuria unora şi tristeţea altora

La sărbătoarea Centenarului unirii Transilvaniei cu România, maghiarii şi românii vor trebui să tolereze bucuria unora şi tristeţea altora, a declarat fostul vicepreşedinte al Parlamentului European, László Surján, la o conferinţă de presă susţinută sâmbătă, la primăria oraşului Arad, înainte de conferinţa Mişcării Charta XXI pentru Reconcilierea Popoarelor, fondată de el.
László Surján a menţionat: „Am putea eticheta drept o misiune imposibilă iniţiativa de reconciliere a intelectualilor români şi maghiari, dar pe parcursul istoriei cele două popoare au învăţat cum să rezolve situaţiile imposibile. Trebuie să se înţeleagă: ceea ce pentru o naţiune este o bucurie, pentru cealaltă reprezintă o tristeţe”.”De aici vom transmite mesajul către Bucureşti şi Budapesta, că există posibilitatea pentru a ne respecta reciproc. Uniunea Europeană nu înseamnă sfâşierea reciprocă a românilor şi maghiarilor. Trăim vremuri în care există o dependenţă reciprocă între cele două popoare. Dorinţa noastră este de a arăta că românii şi maghiarii ştiu să poartă o discuţie chiar şi despre cele mai sensibile subiecte şi care nu se va încheia cu supărare, ci cel puţin cu o înţelegere, dacă nu şi cu un acord”, a afirmat László Surján.
La rândul său, primarul liberal al oraşului Arad, Gheorghe Falcă, gazda conferinţei, a precizat că „oraşul său şi-a asumat că va garanta reprezentarea acestui mesaj”.
„Dacă din Parcul Reconcilierii  Româno-Ungare din Arad – unde se află faţă în faţă Statuia Libertăţii, un monument maghiar care a fost ridicat în anul 1880, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari, ucişi la Arad în urma Revoluţiei de la 1848-1849, şi Arcul de Triumf al Revoluţiei Române de la 1848 – vom prezenta acele valori în care noi credem, atunci anul 2018 va fi un an frumos atât pentru români, cât şi pentru maghiari, care vor putea gândi la ceea ce avem de făcut, împreună, în următorii 100 de ani în România, dar şi în UE”, a subliniat Gheorghe Falcă.
Prezent la conferinţa de presă, activistul pentru apărarea drepturilor omului, Gabriel Andreescu, a menţionat că este nevoie nu numai de reconcilierea româno-maghiară, dar şi de reconcilierea româno-română. „Şi societatea românească este divizată înainte de sărbătoarea Centenarului Unirii Transilvaniei şi României, deoarece sunt unii care vor să folosească centenarul pentru instigare la o campanie antimaghiară”, a adăugat Gabriel Andreescu, care a mai spus: Chiar, dacă „s-a terminat” cu Apelul xenofob, antimaghiar – lansat în februarie a acestui an de unii membri ai Academiei Române – anul 2018 va fi totuşi un an plin de pericole, deoarece această sărbătoare, în loc să fie pătrunsă de sentimentul împlinirii, ar putea genera, în România, o atmosferă ostilă faţă de maghiari.
La conferinţa, intitulată „Trecut comun – viitor european”, intelectuali români şi maghiari au vorbit despre relaţiile româno-maghiare în contextul aniversării în România a Centenarului Marii Uniri de la 1918. /rganciu/menescu

INFORÁDIÓ (Ungaria), 19 noiembrie