Consiliul Concurenţei va verifica creşterile de preţuri la diferite alimente

Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează situaţia creată de scumpirea în ultima vreme a mai multor produse alimentare, în special carnea, ouăle şi untul. Preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, a spus că şi la nivel european există o tendinţă de majorare a preţurilor la unele alimente, dar că va da curs cât mai curând sesizării făcute în acest sens de ministrul agriculturii, Petre Daea.
De la începutul acestei luni, preţul ouălor a crescut chiar şi cu 50% în magazine. Producătorii pun această situaţie pe seama unei scăderi a producţiei o dată cu venirea iernii, dar şi a crizei de pe piaţa europeană, o consecinţă a scandalului contaminării cu fipronil, care a afectat ferme din Olanda, Franţa şi Belgia. De asemenea, în ultima perioadă, în marile lanţuri de magazine s-a scumpit şi carnea, deşi Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor spune că preţul cărnii de pasăre şi porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% faţă de anul trecut. Această situaţie l-a determinat pe ministrul agriculturii să ceară autorităţilor să intervină. Petre Daea a spus zilele trecute că scumpirile pe rafturile magazinelor nu s-ar justifica, atâta timp cât costurile de producţie nu s-au majorat. Creşterea tarifelor la energie şi carburanţi sau deprecierea leului sunt factori care influenţează costurile producătorilor şi transportatorilor, dar nu atât de mult încât să ducă la o dublare a preţurilor, spunea la RRA preşedintele sindicatelor din industria alimentară, Dragoş Frumosu.
Dragoş Frumosu: „Sigur că este greu să penalizezi pe cineva, pentru că, până la urmă, piaţa este liberă. Problema este bătaia de joc a celor care fac lucrul ăsta nejustificat faţă de consumatorul care aduce – dacă discutăm despre alimente – în fiecare zi bani direct în buzunare”.

Preşedintele patronatelor din industria alimentară, Sorin Minea, susţine că scumpirile de acum sunt doar începutul unui proces al cărui efecte majore se vor vedea pe parcursul anului viitor.
Sorin Minea: „În majorările de preţuri vor intra toate costurile suplimentare: curent electric, energie, combustibil, inflaţie, deprecierea leului, mărirea salariului brut. Toate astea vor concura la formarea unui nou preţ”.
Potrivit datelor INS, în primele zece luni, preţul energiei electrice s-a majorat cu peste 7%, energia termică s-a scumpit cu aproximativ trei procente, iar gazele, cu aproape două procente. Creşterile de preţuri au urcat inflaţia anuală la 2,6% în luna octombrie.

/opopescu/dsirbu