FINANCIAL TIMES: Criza pensiilor: România reduce contribuțiile pentru pensii de la 5,1% la 3,75%

Reducerea contribuției la stat constituie o lovitură dată planurilor de pensionare
a 7 milioane de muncitori.

Șapte milioane de muncitori români se confruntă cu reduceri semnificative ale pensiilor lor viitoare ca urmare a reformelor convenite luna aceasta de către partidul social-democrat PSD aflat la guvernare, condus (sic!) de premierul Mihai Tudose.

România reduce cuantumul viitoarelor pensii pentru că guvernul se chinuie să-și îndeplinească ambițioasele promisiuni de a reduce taxele și a mări salariile și investițiile fără a încălca limita obligatorie a deficitului fiscal stabilită de UE, 3% din PIB.

Românii angajați care au sub 35 de ani economisesc automat o fracțiune din contribuția lor la asigurările sociale în scheme private de pensie pentru a-și suplini pensia de stat.
Însă guvernul României a decis să taie contribuțiile conexe la stat la așa-zisul al doilea pilon de scheme de pensii private de la 5,1 la 3,75%, începând cu 2018.

Mihai Bobocea, secretar-general al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a declarat că tăierea contribuțiilor guvernamentale este „o lovitură semnificativă” dată sistemului și va dăuna încrederii în planurile de pensii private.

„Estimăm că această decizie va reduce probabil viitoarele venituri din pensii cu cel puțin 20% pentru toți membrii planului, și totodată va furniza mai puțin capital pentru finanțarea firmelor locale prin intermediul bursei”, a declarat dl Bobocea.

Fondurile de pensii private ale României produceau o rată anuală de profituri de 5,3%, după aplicarea taxelor și inflației, în perioada 2008-2016, numărându-se astfel printre cele mai bune scheme de pensii din Europa, conform Better Finance, o organizație din Bruxelles care apără drepturile investitorilor.

Dl Tudose sugera în septembrie că al doilea pilon de pensii private, care deține active totale de aproximativ 38,3 miliarde de lei (9,7 miliarde de dolari), ar putea deveni opțional, însă guvernul pare să-și fi retractat acea poziție drept urmare a opoziției publicului. Unii observatori consideră că guvernul va merge înainte cu planurile de demantelare a actualului sistem, atunci când presiunea publică se va mai estompa.

„România a fost capabilă să construiască pensii private excelente și nu ar trebui să înceapă să le demanteleze prin scăderea nivelului contribuțiilor guvernamentale”, a declarat Janwillem Bouma, președinte al PensionsEurope, o asociație comercială pentru fonduri de pensii, cu sediul la Bruxelles.

Îmbunătățirea rapidă a speranței de viață este de așteptat să mărească numărul pensionarilor peste 65 de ani la aproape 30% din populația totală până în 2040, fapt ce va genera presiuni suplimentare asupra sistemului de pensii finanțat de stat.

„Acest lucru va prezenta provocări majore dacă nu se adoptă politici adecvate pentru contrabalansarea acestor efecte”, a declarat dl Bouma, precizând că sunt necesare mai multe economii pentru pensiile private pentru consolidarea creșterii economice a României.

Articol de Chris Flood

FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 19 noiembrie 2017 –

Traducere: Andrei Suba