Referendumul organizat la Chişinău nu va fi validat, ca urmare a numărului scăzut de cetăţeni prezenţi la urne

În Republica Moldova, referendumul organizat astăzi pentru revocarea din funcţie a primarului general al  Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nu va fi validat, ca urmare a numărului scăzut de cetăţeni care s-au prezentat la urne.

Reporter: Victor Pogor (Radio Chişinău) – Chiar dacă nu se cunoaşte deocamdată câţi dintre alegătorii care au participat la referendumul de astăzi au votat pentru revocarea din funcţie a actualului primar general suspendat, Dorin Chirtoacă, şi câţi au votat pentru rămânerea acestuia în fotoliul de edil, plebiscitul poate fi considerat invalidat. În prima conferinţă de presă susţinută de Dorin Chirtoacă în ultimele şase luni, el le-a mulţumit chişinăuenilor pentru că nu au ieşit la vot, dar a menţionat că, deşi referendumul nu va fi validat, problema actuală legată de administrarea oraşului nu se rezolvă, având în vedere că rămâne suspendat din funcţie.

Preşedintele formaţiunii PSDM din Consiliul Municipal Chişinău – iniţiatorii referendumului -, Ion Cioban, a acuzat Comisia Electorală de Circumscripţie Chişinău că a umflat listele electorale în aşa mod ca plebiscitul să nu treacă pragul electoral.

De precizat că nu este prima încercare a socialiştilor şi a liderului neoficial al acestora, Igor Dodon, de a obţine şefia Capitalei. În anul 2011, Igor Dodon, pe atunci comunist, a candidat la fotoliul de primar, însă a fost învins de Dorin Chirtoacă. Ulterior, în anul 2015, succesorul lui Dodon la şefia PSRM, Zinaida Greceanîi, a luptat pentru funcţia de primar general, însă şi de această dată Chirtoacă a obţinut victoria în faţa socialiştilor, partid de orientare filorusă./rpatulea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 noiembrie