2017. november 21

Románia a negyedik helyet foglalja el az Európai Unióban az antibiotikumokat tartalmazó gyógyszerfogyasztás tekintetében

Hazánk az elmúlt évben a második helyen állt. Az orvosok szerint azonban a helyzet még így is súlyos, tekintettel arra, hogy az ilyen gyógyszereket csak végső esetben lenne indokolt felírni. Az antibiotikumok fogyasztása továbbra is növekszik Romániában.

Dr, Gabriel Popescu professzor, a Matei Balş Fertőző Betegségek Intézetének orvosa szerint a vírusos meghűlések, valamint a hasmenés esetén az antibiotikumok hatástalanok, mert ezek nem gyulladásos  betegségek. A szakember elmondta, hogy a világ különböző pontjain készített felmérések bizonyítják, miszerint az esetek 30-50 százalékában az antibiotikumos gyógyszer-kezelés nem indokolt. Romániában a kórházban kezelt betegek 40 százalékának írnak fel antibiotikumos kezelést. Ez az arány az Európai Unióban 35 százalék. Évente mintegy 37.000 ember hal meg az EU területén gyógyszer-túladagolás következtében. (Radio România Actualităţi)

A Szenátus tegnap elfogadta a Patriot típusú rakéta-rendszer megvásárlásának első részletét.

Az ügyletet szabályozó törvénytervezet majdnem egyhangúan fogadta el a törvényhozás egyik háza. Ma a jogszabály megérkezik a Képviselőház Honvédelmi szakbizottságába. A törvénytervezetről a Képviselőház plénuma hoz majd végleges döntést a szakbizottság előterjesztésének figyelembevételével. A Szenátusi vitán részt vett Mihai Fifor, honvédelmi miniszter is. (RADOR Hírügynökség)

Tegnap a parlamentben felolvasták a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány szövegét

A dokumentumot a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsük meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Pártjának képviselői és szenátorai, írták alá. Hozzájuk csatlakozott még néhány független honatya, így összesen 148-an támogatták a kezdeményezést. Az ellenzék a gazdaság és jogrend összekuszálásával, valamint áremelésekkel és a lakosság életszínvonalának a romlásával vádolja a Mihai Tudose vezette kormányt.

Călin Popescu Tăriceanu, a Szenátus elnöke úgy nyilatkozott, hogy a Házbizottságok együttes ülését még ezen a héten összehívják és döntenek a bizalmatlansági indítvány megvitatásának a dátumáról. A Házszabály értelmében a törvényhozás két házának együttes ülésen kell dönteni a bizalmatlansági indítványról, a felolvasást követő három napon belül. (RADOR Hírügynükség)

Az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai nem szavazzák meg a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt

A Szövetség honatyái tartózkodni fognak a szavazás alkalmával. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke ma a klt frakció együttes ülése után nyilatkozott a sajtónak. Mint elmondta, abban az esetben, ha a bizalmatlansági indítványt elfogadnák, a Szövetség nem jelöl egyetlen személyt sem a kormányfői tisztségre. Kelemen elmondta, hogy vannak a Tudoseákormánynak olyan intézkedései, amelyekkel egyetértenek, de olyanok is, amelyekkel nem. Ilyen körülmények között nehéz lenne amellett dönteni, hogy megszavazzák a bizalmatlansági indítványt – magyarázta a sajtónak Kelemen Hunor. (Radio România Actualităţi)

14 százalékkal nőtt az év első 9 hónapjában a leasing cégek forgalma az elmúlt év hasonló időszakához képest

Ezt Bogdan Speteanu, a Pénzügyi Társaságok Egyesületének elnöke nyilatkozta ma egy szaktanácskozáson. A növekedés szerinte a 3,5 tonnánál kisebb gépkocsik finanszírozásával magyarázható. Ugyanakkor a mezőgazdasági gépek piacának a fellendülése is hozzájárult a forgalom emelkedéséhez. Speteanu úgy véli, hogy az év végére a leasing-piac forgalma országosan eléri a 2,2 milliárd eurót és 2018-ban további növekedés várható. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador