România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice

România se află pe locul 4 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după ce, anul trecut, ţara noastră s-a situat pe poziţia a doua. Medicii atrag, însă, atenţia că situaţia rămâne gravă, deoarece consumul de antibiotice, care ar trebui să fie prescrise în ultimă instanţă, se află, în continuare, într-o creştere rapidă. Profesorul-doctor Gabriel Popescu, din cadrul Institutului de boli infecţioase Matei Balş, explică.
Gabriel Popescu: Vorbim pe de o parte de o informare cât mai bună a publicului. În sezonul rece, marea majoritate a infecţiilor sunt virale. Nu are rost să administrăm antibiotice pentru a trata o viroză pentru că nu au niciun efect benefic, în schimb selectează germeni rezistenţi sau pot să determine infecţii cu reactii dificile. Apoi avem diverse sindroame diareice care nu sunt determinate de o infecţie, o inflamaţie generată de o bacterie, iarăşi, tratamente antibiotice inutile. În momentul de faţă, se consideră în majoritatea studiilor, că în diverse zone ale globului, între 30 şi 50 la sută dintre utilizările de antibiotice sunt nejustificate.
Realizator: Peste 40 la sută dintre pacienţii internaţi în spitalele din România sunt trataţi cu antibiotice, iar media europeană este de 35 de procente, se arată într-un studiu realizat în 19 unităţi medicale. De asemenea, 37 de mii de persoane mor, anual, în Uniunea Europeană din cauza consumului excesiv de antibiotice, ne-a transmis reporterul nostru, Adriana Turea./fmihoc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 noiembrie