Senatul a aprobat achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot

Senatul a aprobat ieri achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot din Statele Unite. Proiectul de lege urmează să ajungă astăzi în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor, care este forul decizional pentru acest act normativ. Votul, aproape unanim, a avut loc în prezenţa ministrului apărării, Mihai Fifor. Cătălin Purcaru a urmărit dezbaterile.
Reporter: Senatorul PNL Iancu Caracotă a afirmat că prezenţa acestui tip de rachete pe teritoriul României aduce un plus de securitate. Mai mult, această achiziţie demonstrează faptul că ţara noastră este percepută ca un aliat serios în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Iancu Caracotă: Producătorul sistemelor Patriot, Raytheon va semna un memorandum de înţelegere cu Aerostar Bacău pentru a permite industriei româneşti de apărare să contribuie la producerea şi mentenanţa fiecărui sistem Patriot livrat în România.
Reporter: Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a subliniat, la  rândul său, că este nevoie de un sistem de rachete antiaeriene modern, în condiţiile în care armata României dispune în prezent de rachete sol-aer cu rază mică şi medie de acţiune, depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnologic.
Adrian Ţuţuianu: Soluţia pe care au adoptat-o militarii corespunde cel mai bine intereselor de securitate ale României, asigură interoperabilitatea cu structurile NATO, asigură un grad sporit de protecţie pentru cetăţenii României, în contextul în care situaţia de securitate din regiune s-a schimbat, începând cu anul 2014, în mod fundamental.
Reporter: Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a subliniat că achiziţia va asigura întărirea securităţii naţionale şi regionale şi va contribui la consolidarea Parteneriatului strategic România – Statele Unite. Sistemul Patriot este cinsiderat cel mai avandat din  lume, fiind dotat cu rachete de ultimă generaţie şi cu un radar complex care poate detecta şi reacţiona la ameninţare în doar câteva secunde. România va achziţiona şapte sisteme tip Patriot, cofiguraţia trei plus, valoarea totală fiind de 3,9 miliarde de dolari fără TVA. Primul dintre acestea, pentru care a fost primit deja acordul din partea adminsitraţiei americane, este în valoare de aproximativ 765 de milioane de dolari şi va fi contractat până la sfârşitul anului./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 noiembrie