Comisia de buget a Senatului a început dezbaterile la ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului Fiscal

Comisia de buget a Senatului a început, astăzi, dezbaterile la ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului Fiscal. Liderii coaliţiei de guvernare au precizat, zilele trecute, că Executivul este dispus să accepte unele modificări la forma iniţială. PNL a iniţiat o moţiune de cenzură în urma adoptării ordonanţei.

Alina Stănuţă transmite de la Palatul Parlamentului: Preşedintele comisiei pentru Buget, senatorul PSD, Orlando Teodorovici spunea că au fost depuse multe amendamente atât din partea parlamentarilor cât şi a celor de la Coaliţia pentru Dezvolatrea României. Acesta este motivul pentru care astăzi doar se vor discuta, urmând ca votul să fie dat săptămâna viitoare astfel încât Ministerul Finanţelor să le poată analiza pe toate. Ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, nu a fost prezent la Comisia pentru buget, deşi a fost invitat.

Preşedintele comisiei, senatorul PSD, Orlando Teodorovici: Este din punctul meu de vedere încă o abordare nefirească pentru că pentru un astfel de proiect atât de important, aşa cum a fost şi cel pe Split TVA şi acesta, modificarea Codului Fiscal, prezenţa domniei sale ca reprezentant al guvernului trebuia să fie de faţă să explice în Comisia de buget-finanţe, argumentele pe care dumnealui le-a avut atunci când a adus aceste modificări.

Reporter: La Comisie a fost prezent în schimb secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Oana Iacob care a declarat că guvernul a iniţiat această ordonanţă de urgenţă pentru a diminua fiscalitatea şi pentru a combate evaziunea fiscală.

Oana Iacob: În ceea ce priveşte impozitul pe venit s-a redus cota de impozitare, de la 16% cât se aplică în prezent, la 10%. Pentru o serie de categorii de persoane şi de venituri vorbeam de simplificare. Un exemplu concret din acest punct de vedere constă în implementarea măsurii privind reducerea numărului contribuţiilor sociale obligatorii. În corelare cu aceste măsuri se implementează şi acea măsură constând în transferul contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului.

Reporter: Senatul dezbate ordonanţa de urgenţă a guvernului privind Codul Fiscal în calitate de primă Cameră sesizată./fmihoc/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 noiembrie