Poziţia Kievului privind evenimentele din Luhansk: „O răfuială între serviciile speciale ruseşti”

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, a comentat situaţia din Luhansk, unde sute de bărbaţi înarmaţi au blocat, marţi, centrul oraşului controlat de rebeli, susţinând ceea ce se întâmplă acolo „confirmă influența Rusiei asupra grupărilor armate ilegale din Donbasul ucrainean”. „Nu este vorba doar despre răfuieli interne între bandele de acolo, ci şi între serviciile speciale rusești, iar acest lucru arată în mod clar că Rusia coordonează tot se întâmplă în acea regiune Acesta este încă un argument pentru comunitatea internațională” – a remarcat Klimkin. „Cu toate acestea, considerăm că pot fi şi provocări, și atacuri deliberate, și amenințări la adresa populației civile, adică la adresa cetățenilor ucraineni de acolo, care suferă din cauza ocupației” – a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

Potrivit lui Pavlo Klimkin, la reuniunea de urgenţă a Cabinetului Militar, convocată de preşedintele Petro Poroşenko, a avut loc o discuție foarte serioasă privind posibila evoluţie a situaţiei din Luhansk şi cooperarea în acest sens cu partenerii internaționali ai Kievului.

Amintim că liderul rebelilor din autoproclamata republică populară Luhansk, Igor Plotniţki, l-a demis recent pe aşa-numitul ministru al afacerilor interne din republica separatistă, Igor Kornet, ca urmare a unui dosar penal deschis împotriva acestuia din urmă. Igor Kornet, însă, a declarat că nu acceptă să fie demis și s-a baricadat în clădirea așa-numitului „minister al afacerilor interne” din Luhansk. Ulterior, sute de bărbaţi înarmaţi, care nu aveau însemne militare, ci doar o panglică albă pe braţul drept, au blocat centrul oraşului Luhansk, iar pe străzi au fost observate mai multe blindate. Unul dintre aceşti bărbaţi înarmaţi a declara că se pregătesc de „exerciţii” militare în centrul oraşului, deşi liderul separatist al autoproclamatei republici, Igor Plotniţki, a declarat că nu are nicio legătură cu aceste grupuri de bărbaţi înarmaţi./sdan/pvelisar

www.pravda.com.ua – 22 noiembrie