RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Dramaturgul Matei Vişniec este preşedintele de onoare al Târgului de carte Gaudeamus 2017

Ediţia cu numărul 24 a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, va avea loc în perioada 22 – 26 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo. Anul acesta invitat de onoare este Uniunea Europeană, prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Colegul nostru de la RFI, jurnalistul și dramaturgul Matei Vișniec este președintele de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură 2017. În prezentarea oficială a organizatorilor Matei Vișniec este descris astfel:

Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai tîrziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere de poeme intitulată „La noapte va ninge”.

Matei Vişniec este autorul a cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în aproape toate ţările Uniunii Europene, dar şi în Rusia, Turcia, Tunisia, Iran, Brazilia, Argentina, Statele Unite, Japonia.

Numeroase premii i-au răsplătit activitatea de scriitor român dar şi de scriitor de expresie franceză. De mai multe ori a primit Premiul Uniunii scriitorilor (pentru poezie în 1984 şi pentru teatru după 1990). Matei Vişniec a mai obinut Premiul Academiei Române, precum şi premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cel mai jucat autor român (în 2016). În Franţa i s-a decernat de mai multe ori Premiul presei la Festivalul internaţional de teatru de la Avignon, Premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (în 2009), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet (în 2016).

Sute de mii de titluri, multe disponibile în premieră, peste 800 de evenimente editoriale şi profesionale, derulate pe parcursul celor cinci zile ale târgului, personalităţi ale peisajului cultural naţional, numeroase ateliere de creaţie şi evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori vor alcătui ediţia cu numărul 24 a Târgului Gaudeamus. Lansări şi sesiuni de autografe cu scriitorii Lucian Boia, Radu Paraschivescu, Răzvan Exarhu, Ştefan Câlţia sunt câteva dintre atracţiile ediţiei Gaudeamus 2017.

Între noutăţile târgului se numără: volumul de critică „Eterna reîntoarcere la poezia eminesciană”, de Alex Ştefănescu, „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler, „Crima din Orient Express”, reeditare Agatha Christie, „Wild cards”, antologie de George R.R.Martin şi Melinda Snodgrass, „Istoria ca viitor şi alte conferinţe şi pagini”, de Ana Blandiana, şi „Pui de Cotoroanţă”, de Margaret Atwood. La fel ca la ediţiile precedente, numeroase categorii de public vor avea accesul gratuit: preşcolari, elevi, studenţi, cadre didactice, bibliotecari, profesionişti din domeniile editorial/educaţional, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupuri organizate. Pentru vizitatorii care nu se încadrează în aceste categorii, accesul în incintă se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus.

http://www.rfi.ro/cultura-99483-dramaturgul-matei-visniec-este-presedintele-de-onoare-al-targului-de-carte-gaudeamus /abuzoian

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 22 noiembrie 2017