THE NEW YORK TIMES: Mii de români manifestează contra restructurării judiciare iniţiate de partidul de guvernare

Zeci de mii de români au manifestat duminică în capitala București și în alte zeci de orașe din țară, protestând contra unui plan amplu criticat al social-democraților (PSD) aflați la putere de a restructura sistemul judiciar.

Coaliția condusă de PSD, care deține o majoritate solidă în parlament, propune un proiect de restructurare pe care Comisia Europeană, diplomați străini și mii de magistrați îl critică pentru că plasează sistemul de justiție sub control politic, cu potențialul de a slăbi campania anticorupție.

O comisie parlamentară specială a început să dezbată legea săptămâna trecută, partidul de guvernare urmărind să obțină adoptarea legii înainte de sfârșitul anului.

Comisia e condusă de Florin Iordache, cel care în februarie a demisionat din funcția de ministru al justiției după ce un decret referitor la corupție redactat de el declanșase cele mai mari proteste de stradă de după revoluția românească anticomunistă din 1989.

Acel decret, într-un final abrogat, ar fi pus efectiv la adăpost zeci de funcționari publici de inculpare pentru corupție.

„Hoții, hoții”, au strigat duminică mii de protestatari în fața sediului guvernului. „Vrem justiție, nu corupție. PSD este ciuma roșie.”

Un număr estimat de 30.000 de oameni a mărșăluit spre parlament la București, în vreme ce aproximativ 20.000 de alți oameni au participat la demonstrații în circa 70 de orașe.

„Cum să ai încredere în lupi să facă legi la stână”, a scris fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook, înainte de a se alătura protestelor la București.

Cele mai contestate modificări judiciare le includ pe cele referitoare la o unitate de inspecție pentru supravegherea activității magistraților, la modul în care sunt numiți procurorii șefi și la dreptul de veto al președintelui în privința candidaților.

Procurorii români au investigat sute de funcționari publici, inclusiv foști premieri, într-o campanie anticorupție ce s-a întins pe parcursul ultimului deceniu.

Transparency International clasează România printre cele mai corupte țări din UE, deși Bruxelles-ul i-a lăudat pe magistrați pentru eforturile lor.

Procurorii au sechestrat luna aceasta active personale aparținând șefului PSD, Liviu Dragnea, ca parte a unei investigații privind suspiciuni de furt de bani de la proiecte de stat, unele dintre ele finanțate de UE.

Dragnea a negat toate acuzațiile.

Într-un raport publicat pe 15 noiembrie, Comisia Europeană a afirmat că reformele din justiție au stagnat anul acesta în România, iar contestările la adresa independenței justiției rămân o sursă persistentă de îngrijorare.

https://www.nytimes.com/reuters/2017/11/26/world/europe/26reuters-romania-protests.html

Traducere: Andrei Suba

THE NEW YORK TIMES (SUA), 26 noiembrie 2017 (Reuters)