România, în fața deciziei! Putem valorifica cel mai puternic laser din lume, la întregul său potențial?

Asociația Măgurele Science Park a prezentat astăzi  indicatorii Parcului Științific Măgurele, proiect esențial pentru concretizarea obiectivelor de dezvoltare regională ale proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Power (ELI-NP) și pentru valorizarea economică a rezultatelor cercetării de pe întreaga platformă Măgurele.

Marian Petrache, președinte Consiliul Județean Ilfov: „Dacă vorbim doar de prima fază a proiectului, adică înainte să ajungem la dotări cu echipamente, avem nevoie de circa 70 de milioane de euro.  Și de 5 ha de teren. În privința terenului propice ridicării parcului Științific, am identificat o unitate militară dezafectată pentru care am făcut solicitare Guvernului României. Sperăm ca transferul unității militare să fie realizat în cel mai scurt timp, pentru a demara lucrările imediat ce avem indicatorii finali ai acestui studiu de fezabilitate, adică anul viitor în februarie-martie. Legat de finanțarea proiectului, am deschis deja discuții în acest sens cu partenerii noștri din Uniunea Europeană. Avem banii pentru a asigura co-finanțarea. Consiliul Județean Ilfov face rezerve bugetare pentru acest proiect, de 5 ani.”

Studiul de fezabilitate, realizat cu sprijinul Asociației Internaționale a Parcurilor Științifice, demonstrează necesitatea iminentă a acestei investiții, dar și obligativitatea construirii parcului în imediata vecinătate a proiectului ELI – NP, respectiv în orașul Măgurele, recunoscut de Societatea Europeană a Fizicii drept Loc istoric al fizicii.

Prof. Nicolae – Victor Zamfir, Director IFIN-HH, Director ELI-NP: „În partea de implementare a ELI-NP, dacă nu ar fi fost sprijinul Consiliului Județean Ilfov și al Primăriei Măgurele noi nu eram gata.  Acum suntem în acest punct în care scriem un nou capitol. Chiar dacă noi, cercetătorii, facem eforturi să pătrundem în acest circuit mondial al valorilor, fără Parcul Științific Măgurele misiunea nu va fi îndeplinită integral.”

Narcis Constantin, primar Măgurele: „Faptul că există o asemenea desfășurare de forțe în domeniul cunoașterii la noi în oraș se datorează exclusiv oamenilor de știință, cercetătorilor de la Măgurele. Dar posibilitatea construirii unui parc științific, prin intermediul căruia să se realizeze transferul de tehnologie, ni se poate datora nouă, tuturor.”

Ionel Scrioșteanu, președinte Asociația Măgurele Science Park: „Studiul de fezabilitate arată foarte clar ceea ce Consiliul Județean Ilfov susține de ani buni, și anume că Parcul Științific va contribui la schimbarea/modernizarea profilului urban al orașului Măgurele și al regiunii București-Ilfov, dar şi mai mult, că se va putea transforma într-un pol important de dezvoltare a economiei naționale.”

La eveniment au participat membrii Asociației Măgurele Science Park, respectiv Consiliul Județean Ilfov, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare  pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și Primăria Măgurele, conducerile institutelor de cercetare, reprezentanți ai organismelor internaționale și naționale din domeniile bancar, de afaceri, IT, precum și firme interesate de participarea în acest proiect.