2017. november 29

Törvénysértésnek számit az egészségügyi kártya jogosulatlan használata

A szerdai kormányülésen elfogadott sürgösségi rendelet értelmében törvénysértésnek számit az egészségügyi kártya jogosulatlan használata. Ugyanakkor Florian Bodog egészségügyi miniszter megjegyezte, hogy az új Adótörvénykönyv előirásaihoz való igazodás érdekében az állami költségvetésből az Országos Egészségbiztosító Pénztárnak kiutalt összeg nem az Egészségügyi Minisztérium közvetitésével jut el a biztositóhoz. A szerdai ülésen a kormány jóváhagyta a bukaresti Cantacuzino Intézet áthelyezését is a Honvédelmi Minisztérium irányitása alá, valamint a bruttó minimálbér 1.450 lejről 1.900 lejre való növelését a jövő év januárjától, ami 31,03 fizetés emelést jelent.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

December 1-től a román állampolgárok vizummentesen utazhatnak Kanadába

A román Külügyminisztérium ismételten megerősitette, hogy december 1-től a román állampolgárok vizummentesen utazhatnak Kanadába.A vízummentesség csak fél évnél nem hosszabb, turisztikai, üzleti vagy rokonlátogatási tartózkodásra érvényes, a munkavállalási vagy tanulmányi célú beutazás továbbra is engedélyhez kötött. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Tiltakoztak a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség több megyei igazgatóságának alkalmazottai

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség több vidéki igazgatóságának mintegy 500 alkalmazottja tiltakozott szerdán a kormány szákháza előtt amiatt, hogy fizetéseik átlag 15%-al kisebb a bukaresti kollégáik fizetéséhez képest és attól tartnak, hogy a jövő évtől, amikor a társadalombiztositási járulékokat az alkalmazottaknak kell fizetniük, a főváros és a megyei igazgatóságok közötti különbség akár 40%-os is lehet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Az európai munkáltatók több mint 1.800 munkahelyet kinálnak fel az Európai Unió tagországaiban

Az EURES hálozat révén az európai munkáltatók több mint 1.800 munkahelyet kinálnak fel az Európai Unió tagországaiban. A legtöbb munkahely – csaknem 800 – Spanyolországban van, ahol szakképzetlen munkásokat is felvesznek mezőgazdasági munkákra. Németországban is mintegy 200 munkahely üresedett meg, melyek betöltésére várják az uniós állampolgárokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Októberben 4,9 százalék volt Romániában a munkanélküliségi ráta

Októberben 4,9 százalék volt Romániában a munkanélküliségi ráta, ami megegyezik az előző hónapban jegyzett értékkel, közölte az országos statisztikai intézet, amely az emlitett hónapban 451 ezerre becsülte a munkanélküliek számát.A munkanélküliek száma tavaly októberben csökkent először félmillió alá. A férfiak körében 5,7 százalékos, a nőknél 3,8 százalékos munkanélküliséget mért az intézet. Az alacsony munkanélküliséghez az is hozzájárul, hogy mintegy 3 millió román állampolgár külföldön dolgozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)/rganciu