Prima expoziţie românească de fotografie în Kandahar – proiect Radio România

Dincolo de dramatismul conflictului care macină Afganistanul, dincolo de tragediile care fac breaking news şi de diferenţele uriaşe, dar nu de nedepăşit, dintre mentalitatea orientală şi cea occidentală, războiul de aici înseamnă, în primul rând, oameni.

Chipurile militarilor din cadrul Coaliţiei, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mişcă pe drumurile dintre oraşe cu o siguranţă pe care nu o aveau cu câţiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificaţii a acestei lumi.

Pentru orice fotograf, o incursiune în acest spaţiu e o sursă inepuizabilă de inspiraţie, iar în misiunile desfăşurate în ultimii ani alături de Armata Română corespondentul Radio România Ilie Pintea a avut ocazia să fotografiez chipuri care, fără cuvinte, spun povestea acestui război.

Nu mai puţin de 50 de fotografii realizate în Afganistan vor putea fi văzute chiar în baza militară de la Kandahar, în cadrul unei expoziţii eveniment, realizată de Radio România în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. Evenimentul este dedicat memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, militar al Batalionului 280 Infanterie Focşani, căzut la datorie în teatrul de operaţii la 15 septembrie anul acesta, iar vernisajul va avea loc chiar de Ziua Naţională a României, în prezenţa unor înalţi oficiali ai Coaliţiei.

Fotografiile realizate de jurnalistul Radio România de-a lungul mai multor ani pun în valoare în valoare sacrificiul militarilor care îşi fac datoria în Afganistan, inocenţa copilăriei şi frământarea pentru prezentul nesigur oglindită pe chipurile localnicilor din Afganistan. Contextul acestui vernisaj este cât se poate de potrivit, deoarece anul acesta România marchează 20 de ani de la semnarea parteneriatului strategic cu SUA şi 15 ani de prezenţă a Armatei Române în teatrul de operaţii Afganistan. În plus, dedicând această expoziţie memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica (Ilie Pintea a fost jurnalistul care l-a fotografiat şi intervievat pentru ultima dată) subliniem o dată în plus faptul că parteneriatul acesta nu este doar unul la nivel de state, ci unul despre oameni.

Chipurile războiului

Orice militar care ajunge în misiunile de patrulare din teatrul de operaţii vă poate spune că cei mai curioşi şi dornici de a comunica sunt copiii afgani care, parcă în ciuda faptului că s-au născut şi trăiesc în mijlocul unui conflict de proporţii, sunt mereu cu zâmbetul pe buze. Copiii aceştia, care zâmbesc din toată inima spre aparatul de fotografiat, pot fi luptătorii de mâine ori pot fi cei care pun capăt unui conflict ce pare să nu se mai sfârşească. În ciuda sărăciei şi a războiului, ei se bucură de copilărie: şi-au făcut un teren de fotbal la câteva zeci de metri de turnul din care o mitralieră supraveghează perimetrul bazei militare Kandahar ori aleargă pe uliţele pline de praf, în jurul plutonului românesc sosit la maliqul satului.

În misiune ori în timpul dintre două patrule, militarii întâlniţi în Afganistan i-au dat prilejul jurnalistului să observe cum te schimbă războiul, iar imaginile cu ei dau măsura dedicării totale de care e nevoie pentru a duce la bun sfârşit ceea ce au de făcut, dar şi camaraderia profundă care se naşte între oameni într-un astfel de loc.

Cât despre portretele localnicilor – mulţi cu priviri neîncrezătoare, mulţi cu un zâmbet optimist, şi imaginile din satele în care praful şi deznădejdea sunt la ele acasă, acestea ilustrează cel mai bine prezentul Afganistanului, dominat de incertitudine şi nesiguranţă.

Despre autor

Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualităţi din aprilie 2000, şi a însoţit de cinci ori batalioanele româneşti în Afganistan. Este coautorul proiectului Reporter Special, care a dat startul exprimării multimedia la Radio România, cu zece ani în urmă, iar cu documentarele video realizate în Afganistan a participat la mai multe festivaluri de film, inclusiv internaţionale. A fost premiat pentru fotografiile realizate de-a lungul timpului în Afganistan la mai multe concursuri naţionale, şi a expus alături de Radu Dobriţoiu şi Mario Balint la Bucureşti, în cadrul unei expoziţii-eveniment a corespondenţilor de război ai Radio România.

Cele mai recente reportaje multimedia realizate în Afganistan (august-septembrie 2017) http://www.romania-actualitati.ro/Portal/Afganistan%202017-168

Reportajul cu Mădălin Stoica, militarul căzut la datorie căruia îi e dedicată expoziţia din Afganistan

http://www.romania-actualitati.ro/cine_are_grija_de_sanatatea_militarilor_din_afganistan-106466