Creşteri ale indicelui ROBOR

Indicele ROBOR la şase luni utilizate în calculul dobânzilor la creditele ipotecare a crescut astăzi la 2,34% de la 2,30%, iar indicele la nouă luni s-a majorat la 2.35% de la 2,32%. Ratele dobânzilor nu sunt deloc încurajatoare. Creditele sunt din ce în ce mai scumpe şi în acest context analiştii conchid „epoca banilor ieftini a trecut”. Iulian Olescu enumeră ciferele:

Reporter: Dobânzile la creditele în lei destinate populaţiei existente în sold au înregistrat o creştere în octombrie faţă de luna anterioară, acestea fiind situate în medie la 6,64% pe an. Şi la împrumuturile noi moneda naţională se consemnează scumpiri ale creditelor cu excepţia împrumuturilor pentru locuinţe cu perioada iniţială fixă a ratei dobânzii mai mare de un an şi mai mică de cinci ani, inclusiv, în cazul cărora dobânda medie a scăzut faţă de septembrie de la 4,84% la 4,68% pe an. Conform datelor comunicate de BNR dobânda anuală efectivă medie a ajuns la 10,45 de procente la creditele noi de consum şi la 4,39% la împrumuturile noi pentru locuinţe. Analistul economic Constantin Rudniţchi explică datele publicate astăzi de Banca Centrală.

Constantin Rudniţchi: O creştere a dobânzilor pe care o vedem foarte clar, atât în piaţa interbancară, adică la indicatorul numit ROBOR, dar vedem această creştere a dobânzilor şi pentru creditele acordate de bănci. Adică avem o statistică a Băncii Naţionale care ne arată că, iată, tendinţa aceasta de creştere începe să existe şi la nivelul împrumuturilor pentru clienţi, persoane fizice, adică pentru populaţie. Avem credite la care dobânda anuală efectivă ajunge să depăşească 10% şi sigur că acesta este semnalul care ne arată că epoca banilor ieftini, cum erau ei numiţi, adică a dobânzilor foarte mici a trecut, adică suntem într-o altă epocă, într-o altă realitate, cea în care băncile cresc dobânzile atât la împrumuturile care sunt noi, pentru că ele se raportează, sigur, la dobânzile despre care discutăm astăzi, cât şi la împrumuturile vechi, aflate în stoc, cum se numeşte tehnic, adică la împrumuturile care au fost acordate, dar care, atenţie, au clauză pentru cei care au luat acel împrumut, o dobândă variabilă. În ceea ce priveşte dobânzile la depozite, vedem că este o oarecare diferenţă, adică ele cresc mai încet sau nu cresc deloc. Sunt în continuare într-o zonă de sub 1%, ceea ce sigur ne arată că băncile se grăbesc să crească dobânzile la împrumuturi, dar nu se grăbesc foarte tare  să crească şi dobânzile la depozite, că există probabil economii pe piaţă care se duc către bănci, deci, există lichiditate care vine dinspre populaţie sau dinspre companii. Înseamnă că băncile au de unde să îşi atragă bani în depozite şi atunci nu fac această mişcare de creştere a dobânzilor  la depozite foarte repede. Cu siguranţă, pentru depunători e destul de trist, dar aceasta este, să sperăm realitatea. În acelaşi timp, probabil că şi dobânzile la depozite vor mai creşte în următoarea perioadă, în următorul an, dar în niciun caz amplitudinea de creştere nu va fi cea mai mare.

Reporter: Constantin Rudniţchi consideră că propunerea venită din partea bancherilor privind calcularea dobânzilor la credite în funcţie de o rată internă a băncii nu în funcţie de ROBOR ar putea indica faptul că instituţiile de credit şi-au învăţat lecţia crizei şi încearcă să găsească modalităţi de sprijinire a clienţilor în aşa fel încât aceştia să îşi poată achita ratele, evitându-se astfel o nouă escaladare a numărului împrumuturilor neperformante. Dobânda medie practicată de băncile comerciale, la depozitele în lei pentru populaţie existente în sold a ajuns în octombrie la 0,94% de la 0, 95 procente în luna precedentă. La depozitele noi, rata medie a dobânzii este şi mai redusă, situându-se la 0,75% pe an, în uşoară creştere faţă de luna trecută. În funcţie de tipul depozitului şi de scadenţa iniţială, dobânzile medii variază, însă, între 0,06% pe an, pentru depozite overnight şi 1,72 procente anual pentru depozite noi la termen cu scadenţa iniţială între unul şi doi ani./aburtica/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie