2017. december 4

Ma újabb ülést tart az igazságügyi törvények módosításáról szóló törvénytervezetet vizsgáló parlamenti különbizottság

A testület napirendjén az igazságügy szervezésének és a Bírák Tanácsának a törvényeire vonatkozó módosítások megvitatása szerepel. Az elmúlt héten a különbizottság a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény módosításának a tervezetét fogadta el. Ennek értelmében az államfő nem utasíthatja vissza a nem vezető tisztségben dolgozó magisztrátusok kinevezését. Az ügyészek munkáját a feletteseik ellenőrzik majd, ideértve a mindenkori igazságügy-minisztert. A jogszabály tervezetét ezek után a Képviselőház plénuma fogja megvitatni. (Rador Hírügynökség)

A fővárosi Victoria téren tegnap este néhány százan tüntettek

A tiltakozók az igazságügyi törvények módosítását, valamint a kormány gazdaságpolitikáját bírálták, kormány- illetve Szociáldemokrata Párt-ellenes jelszavakat skandáltak. A közszolgálati rádió tudósítói szerint hasonló tüntetésekre került sor Brassóban, Kolozsváron és Nagyszebenben is. (Radio România Actualităţi)

A Szociáldemokrata Párt is tüntetésekre készül

A tiltakozó megmozdulásokra országszerte a jövő hét végén kerül sor. A párt hívei és szimpatizánsai  az úgynevezett párhuzamos állam, illetve a törvények be nem tartása ellen tiltakoznak. A párt megyei elnökei Bukarestben találkoztak Liviu Dragneaval annak érdekében, hogy megvitassák a szervezési kérdések részleteit.

Minderről a Szociáldemokrata Párt főtitkár-helyettese, Codrin Ştefănescu számolt be a sajtónak, ugyanakkor cáfolta, hogy a kormányfő, Mihai Tudose elvesztette volna a párt politikai támogatását. Hozzátette azonban, hogy a tüntetés nem a kormány vagy a szociáldemokraták melletti kiállásról fog szólni, hiszen erről már tavaly szavaztak az állampolgárok. A tüntetés célja: tiltakozni a párhuzamos állam, a törvénysértések, a visszaélések, az engedély nélküli telefon-lehallgatások ellen. Azok ellen tiltakozunk, akiket bár nem választottak meg, úgy gondolják, hogy jogukban áll semmibe venni az Alkotmányt és az ország törvényeit – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Codrin Ştefănescu. (Radio România Actualităţi)

Edith Piaf feldolgozások a Román Rádió Koncerttermében

Szerdán, december 6-án egyedi előadásra kerül sor a közszolgálati rádió koncerttermében. Alexandra Fits és a rádió kamarazenekara szimfónikus regiszterben feldolgozva adják elő a legendás Edith Piaf legismertebb dalait. Az énekesnőt Mariano Castro kíséri zongorán. A rádió zenekarát Cristian Oroşanu vezélyeli. A műsoron olyan ismert slágerek szerepelnek, mint Milord, Padam, La vie en rose, C’est l’amour, Mon manège à moi sau L’accordéoniste és mások. (Rador Hírügynökség)

A Román Ortodox Egyház küldöttsége Moszkvában

A delegációt Dániel pátriárka vezeti. A küldöttség Kiril, orosz pátriárka meghívására látogat az orosz fővárosba annak kapcsán, hogy 100 évvel ezelőtt alakult újra az Orosz Ortodox Egyházközség (mint ismeretes 1917-ben Tyihon pátriárka felszólította az Oroszország területén kívüli orosz ortodox egyházközségeket, hogy szakadjanak el az Egyháztól az oroszországi kommunista hatalom miatt. Így alakult meg az Oroszországi Orosz Ortodox Egyház)

Dániel pátriárka szentmisét fog celebrálni a moszkvai Szűz Mária Kolostorban, majd találkozik Kiril pátriárkával ez utóbbi rezidenciáján. A mai nap során Dániel pátriárkát fogadja Oroszország elnöke, Vladimir Putyin. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador