2017. december 5

Elhúnyt I. Mihály király, Románia volt uralkodója

A 96 éves volt uralkodót  december 5-én, kedden 13 órakor, svájci rezidenciáján érte a halál. A királyi ház november 8-án közölte, hogy Mihály király egészségügyi állapota súlyosbodott. A volt uralkodó koporsóját előbb a Peles-kastélyban, majd Bukarestben, a királyi palotában ravatalozzák fel  A temetési szertartásra a pátriárkátus székesegyházában kerül sor, majd a királyi székesegyházban, Curtea de Argeşen helyezik örök nyugalomra. Klaus Iohannis államfő részvétét fejezte ki kedden a királyi ház tagjainak. A volt román uralkodó halálhirének értesülésekor Klaus Iohannis az európai uniós tagországok bukaresti nagyköveteivel folytatott munkatalálkozót, akiktől  azt kérte, hogy adózzanak egyperc csenddel a 96 éves korában elhunyt király emléke előtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

A szociáldemokraták felfüggesztik a hét végére tervezett tiltakozó akciókat

A Szociáldemokrata Párt (PSD) közölte, hogy I.Mihály király, Románia volt uralkodójának elhalálozása nyomán nem szervezi meg a hét végére beütemezett tiltakozó akciókat.”Ezekben a napokban mindennél fontosabb, hogy hódolattal adózzunk Mihály király emléke előtt, hangzik a párt közleményében.(RADOR HIRÜGYNÖKÉG – 12.05)

Román-szerb biztonsági egyezmény

A román és a szerb kormány között létrejött védelmi együttműködési megállapodást Mihai Fifor tárcavezető és Nicoale Ciuca, a román hadsereg vezérkari főnöke kedden irta alá szerbiai látogatásuk során. A román védelmi minisztérium közleménye szerint az egyezmény hozzájárul a fokozottabb katonai együttműködéshez. A kétoldalú megbeszélések a nyugat-balkáni régió biztonsági helyzetére, a kölcsönös érdekű területeken való együttműködési kapcsolatok fejlesztésére összpontosultak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

Megvette a Praktiker Romania barkácsáruházláncot a Kingfisher

Megvette a Praktiker Romania barkácsáruházlánc részvényeinek száz százalékát a Kingfisher vállalatcsoporthoz tartozó Brico Depot Romania, közölte a román média. A Praktiker 26 áruházat működtet az országban és több mint 1600 alkalmazottat foglalkoztat. Tavaly 140 millió eurós forgalmat bonyolított le. A Brico Depot-nak 15 áruháza és csaknem ezer alkalmazottja van Romániában, forgalma a tavaly elérte a 144 millió eurót. A Kingfisher Európa egyik legnagyobb, 77 ezer alkalmazottat foglalkoztató kiskereskedelmi vállalatcsoportja, amely 1200 barkácsáruházat működtet tíz országban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.05)

Rozália Gănciulescu