Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a început un turneu european

Secretarul de stat american, Rex Tillerson,  începe, astăzi, un turneu european, care include Bruxellesul cu participarea la Reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, dar şi întâlniri bilaterale cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, miniştrii de externe din ţările membre ale Alianţei, totul pentru discuţii privind cooperarea în probleme globale majore.

Reporter: Simina Botar – Aşa cum se practică la acest nivel, mesajul secretarului de stat pentru turneul său european a fost anunţat din vreme. Pe 28 noiembrie, la centrul Wilson din Washington, sub denumirea „Statele Unite ale Americii şi Europa, întărind alianţele occidentale”, din care extragem un mic fragment. „Angajamentele noastre de securitate faţă de aliaţii europeni sunt ferme. Dacă dorim să susţinem angajamentele comune în materie de securitate, care asigură stabilitatea în regiune, administraţia Trump consideră că este necesar ca aliaţii noştri să fie puternici, suverani, prosperi şi angajaţi în apărarea idealurilor occidentale împărtăşite. În ultimele 10 luni am lansat o nouă politică strategică ce susţine securitatea europeană şi pe cea americană,  şi anume o reangajare faţă de Europa în urma eşuării, resetării relaţiilor cu Rusia, un nou efort de adaptare a instituţiilor de securitate pentru combaterea ameninţărilor emergente cum sunt terorismul, atacurile cibernetice şi proliferarea nucleară şi ne aşteptăm ca naţiunile europene să accepte că sunt mai sigure atunci când contribuie mai mult la apărarea lor. Aceste noi direcţii politice vor întări poziţia Statelor Unite şi poziţia Europei pentru a face faţă provocărilor care ne ameninţă prosperitatea, pentru a face faţă actorilor care încearcă să semene haosul şi să pună la îndoială legile şi instituţiile noastre şi duşmanilor care ne ameninţă securitatea şi se opun modului nostru de viaţă. Acesta este un mesaj pe care îl voi repeta la întâlnirile mele cu liderii NATO şi ai OSCE şi la întâlnirile bilaterale din turneul meu european de săptămâna viitoare”.

Reporter: Mesajul secretarului de stat american a fost pus într-o poziţie sensibilă de zvonurile care au circulat privind posibila sa demitere de către preşedintele Trump şi înlocuirea cu actualul şef al CIA. Dar, în ultimele ore, atât preşedintele Trump prim metode specifice de comunicare, folosind reţelele de socializare, cât şi secretarul de stat Tillerson, au negat veridicitatea acestei informaţii. Vă reamintesc, de curând, Rex Tillerson, secretarul de stat american a semnat o telegramă de felicitare de Ziua Naţională a României, în care spunea: „Suntem recunoscători pentru cei 20 de ani de parteneriat strategic cu ţara noastră şi îi felicităm pe români în numele guvernului de la Washington pentru împlinirea a 99 de ani de la crearea statului modern. El a spus, de asemenea, că felicită România pentru îndeplinirea obligaţiilor din cadrul NATO şi pentru participarea continuă la efortul internaţional de a aduce pace şi stabilitate în Afganistan şi Irak. Statele Unite recunosc România ca un aliat dedicat, angajat faţă de securitatea regională şi globală./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie