Daunele produse copiilor nenăscuţi de poluarea atmosferică ar putea constitui o catastrofă medicală globală

Un nou studiu britanic stabileşte existenţa unei legături între noxele din atmosferă şi naşterea unor copii cu greutate mică, care sunt susceptibili să sufere de afecţiuni pe toată durata vieţii lor, ceea ce provoacă temeri că milioane de copii din lumea întreagă ar putea fi afectaţi. Poluarea atmosferică creşte semnificativ riscul naşterii unor copii cu greutate mică, ceea ce duce la instalarea unor afecţiuni de care pot suferi toată viaţa, conform unui nou studiu de proporţii. Cercetările au fost realizate la Londra, dar constatările acestora vizează multe milioane de femei din oraşe mari din lumea întreagă, cu niveluri mult mai grave de poluare, şi reprezintă „ceva ce se apropie de o catastrofă în domeniul sănătăţii publice”, au spus medicii care au luat parte la studiu.

La nivel global, două miliarde de copii – adică 90% din numărul total al micuţilor – sunt expuşi la o poluare aeriană peste nivelul prevăzut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Un studiu UNICEF publicat tot miercuri constată că 17 milioane de copii suferă din cauza aerului care este de şase ori mai toxic decât prevede OMS.

Studiul a analizat toate naşterile de copii vii din Londra, pe o perioadă de patru ani – în total peste 540.000 – şi a stabilit legătura care există între poluarea atmosferică suportată de mamă şi greutatea mică la naştere a copilului, definită ca fiind sub 2,5 kg. Oamenii de ştiinţă au constatat o creştere cu 15% a riscului unei greutăţi mici la naştere pentru fiecare 5 micrograme suplimentare de particule fine poluante per metru cub.

Noul studiu arată că impactul pe care îl are poluarea atmosferică asupra copiilor din Londra este semnificativ, dar afectează un număr relativ mic de micuţi – doar aproximativ 2,5% din toţi copiii născuţi la termen vin pe lume cu o greutate mică. Dar multe mari oraşe din lume, precum Delhi din India, suferă de niveluri mult mai mari de toxicitate atmosferică, ceea ce stârneşte temeri privind impactul uriaş asupra copiilor nenăscuţi.

„Deşi noile rezultate din Regatul Unit sunt preocupante, perspectiva planetară dezvăluie un peisaj care se apropie de o catastrofă a sănătăţii publice”, spun Sarah Stock şi Tom Clemens de la Universitatea Edinburgh, în editorialul publicat de BMJ.

Stock a spus pentru The Guardian că poluarea atmosferică provoacă deja milioane de decese premature anual în rândul adulţilor şi copiilor: „Şi aceasta fără a lua în calcul decesele in utero sau cele care rezultă din expunerea în timpul sarcinii, deoarece pur şi simplu nu avem încă date despre aceste cazuri.”

Directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, a spus: „Nu numai că agenţii poluatori dăunează procesului de dezvoltare a plămânilor la copiii nenăscuţi – dar le pot afecta permanent creierul aflat în proces de dezvoltare – şi astfel viitorul. Nicio societate nu-şi poate permite să ignore poluarea atmosferică./abuzoian/vdraguta

www.theguardian.com