Filme româneşti la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje „Żubroffka” de la Białystok

În perioada 6-10 decembrie 2017 va avea loc, la Białystok, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka”. Institutul Cultural Român de la Varșovia este un partener deja tradițional al Festivalului, promovând noua cinematografie românească la mai multe ediții. Anul trecut, filmul Roxanei Stroe, O noapte în Tokoriki, a câștigat la Białystok Premiul pentru Cel mai bun film de ficțiune.

Prezența românească la ediția din 2017 a Festivalului va fi una cu totul specială, susținută de o multitudine de evenimente.

În competiţia pentru cea mai bună producţie de scurtmetraj din cadrul secţiunii „Okno na wschód” („Fereastră către răsărit”) au fost selectate două filme româneşti: Scris/Nescris, regia Adrian Silișteanu, şi Cutia albă, regia Mihai Păcurar. Regizorul Mihai Păcurar va fi prezent la eveniment, unde va participa la proiecţii, precum şi la întâlniri cu cineaşti din întreaga lume.

Regizorul Marian Crișan, câștigătorul Premiului Palme d’Or la Cannes pentru scurtmetrajul Megatron, este invitat în juriul Concursului festivalului, alături de alt laureat la Cannes, regizorul chinez Qiu Yang.

România va fi prezentă și prin secțiunea „Mic dejun cu cinematografia românească”, un punct din programul Festivalului foarte îndrăgit de public. În fiecare an, programul „Mic dejun cu cinemografia unei țări” aduce lalolaltă filmul și gastronomia tradițională. Evenimentele reunesc o prelegere despre țara-protagonistă, degustări de produse specifice țării respective, pregătite local sau aduse din țară, proiecția unui grupaj de 1.30-2 h de filme de scurtmetraj, urmată de o discuție despre filmele vizionate și cinematografia națională a țării. În 2017, țările invitate la această secțiune sunt România, Argentina și Ucraina.

În secțiunea „Mic dejun cu cinematografia românească”, programată pentru data de 10 decembrie, au fost selectate următoarele filme: Mă cheamă Costin, regia Radu Potcoavă, Pipa, sexul și omleta, regia Ana-Maria Comănescu, Mamă, tată, am să vă spun ceva, animație realizată de Paul Mureșan, O noapte la Tokoriki, regia Roxana Stroe, Sechestrați fără voie, regia Tudor Botezatu, Când afară ninge, regia Conrad Mericoffer, Offstage, regia Andrei Huțuleac. În afara evenimentului din Festival, grupajul de filme românești va fi prezentat şi în câteva localități mai mici din apropierea orașului Białystok, cum ar fi Narew, Białowieża sau Hajnówka, în dorința de a ajunge la un public cât mai larg. La invitaţia Institutului Cultural Român de la Varşovia, la eveniment vor participa regizorii Ana Maria Comănescu, Conrad Mericoffer, Tudor Botezatu, precum şi actriţa Victoria Mericoffer.

Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka” de la Białystok este un eveniment deschis către lume şi oameni, punând accent pe diversitatea atât de caracteristică regiunii Podlaskie, a cărei capitală este Białystok. De-a lungul anilor, Festivalul s-a transformat dintr-un eveniment cameral într-unul de rang internaţional, cel mai mare proiect cinematografic din estul Poloniei. În cadrul secţiunilor „Okno na wschód” („Fereastră către răsărit”) şi „Cały ten świat” („Întreaga lume”) sunt prezentate cele mai interesante filme scurte realizate în afara graniţelor Poloniei, realizatorii autohtoni având posibilitatea să concureze în cadrul secţiunilor „Amatorzy” („Amatori”), „Studenci” („Studenţi”) şi „Niezależni” („Independenţi”).