Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte, astăzi, de urgenţă

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte de urgenţă, astăzi, pentru a analiza situaţia creată după ce preşedintele american, Donald Trump, a anunţat în urmă cu două zile că recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Reuniunea a fost solicitată de mai multe ţări membre, între care Franţa, Marea Britanie şi Egiptul. Mai mulţi lideri occidentali au atras atenţia că statutul Ierusalimului este o problemă de securitate internaţională. Situaţia este tensionată la Ierusalim şi în teritoriile palestiniene. În timp ce Israelul a salutat decizia preşedintelui american, de a recunoaşte Ierusalimul capitala Israelului. Tinerii palestinieni au fost mobilizaţi, pentru a protesta faţă de această decizie sub toate formele. Liderul politic al organizaţiei Hamas a îndemnat la o nouă Intifada, iar preşedintele Mahmoud Abass a lăsat strada să se exprime – după cum relatează corespondentul nostru, Dragoş Ciocîrlan.

Corespondenţă din Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan: Mii de palestinieni au venit la rugăciunile musulmane de vineri, la moscheile din Oraşul Vechi al Ierusalimului. Forţele de securitate israeliene s-au pregătit pentru un week-end tensionat în Cisiordania şi Ierusalimul de Est. Se estimează că incitarea din mass-media palestiniană şi prin reţelele de socializare va duce la violenţe şi atacuri teroriste. Vizita vicepreşedintelui american, Mike Pence, în teritoriile palestiniene este inoportună – a declarat Jibril Rajoub din conducerea organizaţiei palestiniene Fatah, al cărei lider este preşedintele Mahmoud Abbas. Vicepreşedintele american urma să-l întâlnească pe preşedintele palestinian, la Bethlehem, în 19 decembrie. Declaraţia lui Rajoub a intervenit după ce preşedintele Statelor Unite a semnat o proclamaţie prin care recunoaşte Ierusalimul capitala statului Israel. Declaraţia preşedintelui Trump înseamnă că se aplică legea americană din 1995, dând undă verde procedurii de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

După discursul preşedintelui american, Mahmoud Abbas a declarat că administraţia americană a decis să încalce acordurile bilaterale şi rezoluţiile internaţionale. În opinia liderului palestinian, este o măsură inacceptabilă care afectează toate eforturile de pace./eendrefy/denisse/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 decembrie