Premiul Nobel pentru Pace 2017 a fost decernat organizaţiei Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare

Cu aproximativ două ore şi jumătate în urmă, la Oslo s-a încheiat ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Pace al anului 2017. Premiul a fost decernat în acest an organizaţiei Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare. Înaintea decernării premiului, membrii organizaţiei au amplasat, în faţa Parlamentului Norvegiei, 1.000 de cocori de hârtie colorată, confecţionaţi de copiii din Hiroshima, Japonia, locul primului atac cu bomba atomică din istorie.
Setsuko Thurlow: „Vreau să simţiţi cu toţii astăzi în această sală prezenţa tuturor celor care au pierit la Hiroshima şi Nagasaki. Vreau să simţiţi deasupra şi în jurul nostru un nor imens al celor 250.000 de suflete. Fiecare avea un nume, fiecare dintre ei era iubit de cineva. Să facem în aşa fel încât moartea lor să nu fi fost în zadar”.
Setsuko Thurlow, supravieţuitoare a bombardamentului atomic de la Hiroshima, în discursul ţinut astăzi la ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Pace, acordat anul acesta organizaţiei Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare, ICAN, al cărei director, Beatrice Fihn, spunea, la rândul său, tot astăzi:
Beatrice Fihn: „Trăim sub umbrela unei minciuni. Armele nucleare nu ne asigură securitatea. Celor care cred că sunt la adăpost sub umbrela armelor nucleare vă spun: veţi fi complici la propria voastră distrugere şi la distrugerea altora în numele vostru”./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 decembrie)