Curtea Constituţională de la Chişinău a decis că legislativul poate adopta proiectul de modificare a Constituţiei

 Curtea Constituţională de la Chişinău a decis că legislativul poate adopta proiectul de modificare a Constituţiei, pentru ca integrarea europeană să devină orientarea strategică a Republicii Moldova. Proiectul este criticat de socialişti şi de comunişti, dar şi de preşedintele prorus Igor Dodon.
Orientarea spre spaţiul valoric democratic european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova, se arată în hotărârea Curţii Constituţionale.
Tudor Panţâru, preşedintele instanţei: „Curtea reţine că, indiferent de rezultatul examinării acestor amendamente, orientarea spre spaţiul valoric democratic european constituie un principiu cu valoare constituţională”.
După pronunţarea hotărârii Curţii Constituţionale, preşedintele Igor Dodon a anunţat că se va opune adoptării acestor amendamente. El s-a pronunţat pentru organizarea unui referendum în această privinţă, subliniind că integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare. Proiectul poate fi adoptat după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei de modifcare a Constituţiei. Republica Moldova are un acord de asociere cu UE din 2014. În acelaşi an, Curtea Constituţională a respins o sesizare a deputaţilor comunişti care au contestat constituţionalitatea acordului de asociere şi a legii prin care acesta a fost ratificat de parlament./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 decembrie)