Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat modificările aduse Statutului magistraţilor de Comisia specială pentru legile justiţiei

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat modificările aduse Statutului magistraţilor de Comisia specială pentru legile justiţiei, iar proiectul va fi dezbătut la Senat în procedură de urgenţă. Până joi pot fi depuse amendamente, urmând ca lunea viitoare să fie dat raportul. Senatul este for decizional. Tot astăzi, parlamentarii din Comisia specială au adoptat raportul proiectului de modificare a legii organizării judiciare, care vizează între altele înfiinţarea secţiei speciale privind investigarea infracţiunilor din justiţie. Preşedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, spune că înfiinţarea acestei secţii speciale are rolul de a lua presiunea de pe judecători.
Florin Iordache: „De ce fuge cineva că poate exista o astfel de secţie care nu are decât rolul de a lua presiunea pe judecători care se exercită din partea anumitor direcţii asupra judecătorilor. Pentru a nu mai exista această presiune asupra judecătorilor, fie în faza de judecată, fie în faza de deliberare sau atunci când anunţă soluţiile, este foarte bine că există o astfel de secţie în subordinea procurorului general”.
Opoziţia se opune în continuare modificării legilor justiţiei şi critică modul în care se lucrează în comisie.
Cătălin Predoiu, deputat PNL: „CSM, aici de faţă, într-un mod destul de diplomatic vă spune că proiectul este imperfect, aşa cum este făcut. Vedem sau auzim mai degrabă a treia variantă legată de această Inspecţie Judiciară. Nu există niciun fel de coerenţă cu privire la acest proiect, nu există nevoia de a interveni acum, în zilele acestea, nu există niciun fel de justificare ca să intraţi cu bocancii peste aceste legi ale justiţiei”.
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, transmite redactorul Petruţa Dinu./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 decembrie)