Revista presei internaţionale – 11 decembrie

Zeci de mii de manifestanţi au ieşit în stradă în multe ţări din lume, pentru a protesta faţă de controversata decizie a preşedintelui american Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, consemnează presa internaţională. Furie în Orientul Mijlociu şi în Asia, titrează The Wall Street Journal, iar El Pais atenţionează că Orientul Mijlociu se află în pragul declanşării unei noi spirale a violenţei. După mai multe zile de lupte în Teritoriile Palestiniene şi în alte zone, Suveranul Pontif şi-a reînnoit apelul la înţelepciune şi prudenţă, citează Osservatore Romano. Decizia Casei Albe privind Ierusalimul, asociată cu caracterul impetuos al politicii externe pentru Orientul Mijlociu a lui Trump, facilitează pentru Iran formarea unui front regional centrat pe susţinerea palestinienilor, crede The Washington Times. Liderii Hamas, Hezbollah şi ai altor grupări extremiste deja folosesc decizia Washingtonului ca slogan pentru cauza palestiniană, adaugă Tasnim News, de la Teheran. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat decizia Casei Albe privind Ierusalimul, reţine Al Jazeera, iar The Jordan Times informează că Parlamentul Iordaniei a convenit să reexamineze Tratatul de Pace din 1994 cu Israelul, în semn de protest faţă de decizia liderului SUA. Încercând să se erijeze într-un erou al cauzei palestiniene, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ţara sa nu va abandona Ierusalimul în voia unui stat pe care îl numeşte „terorist”, notează Hurriyet. Ca reacţie la decizia lui Donald Trump, liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a decis să nu îl primească pe vicepreşedintele american Mike Pence, cu ocazia vizitei prevăzute pentru jumătatea lunii decembrie în Israel, Cisiordania şi Egipt, anunţă Le Figaro. De asemenea, imamul marii moschei Al-Azhar din Cairo, Ahmad Muhammad al-Tayeb, şi Papa Tawadros al II-lea al Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt au refuzat o viitoare întrevedere cu oficialul american. La rândul său, Liga Arabă a condamnat decizia lui Trump şi a cerut Statelor Unite revocarea acesteia, motivând că demersul nu va face altceva decât să mărească nivelul violenţelor în întreg Orientul Mijlociu, scrie The Independent. În acelaşi timp, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron, anunţă Ha’aretz. Şeful statului francez l-a îndemnat pe Netanyahu să dea o şansă păcii şi să facă un gest către palestinieni, subliniind că el optează pentru existenţa a două state, relatează Le Monde. Premierul israelian, care i-a acuzat de ipocrizie şi duble standarde pe liderii UE care au condamnat decizia SUA, se va întâlni la Bruxelles cu aceştia, informează The Jerusalem Post. UE se teme că Orientul Mijlociu va scăpa de sub control şi că o nouă Intifadă bate la uşă, conchide Diario de Noticias.
După trei ani de lupte, Irakul şi-a declarat victoria asupra Statului Islamic, iar premierul Haider Al-Abadi a decretat ziua de ieri ca sărbătoare naţională, anunţă Iraqi News. SUA au salutat înfrângerea ISIS, promiţând sprijinirea în continuare a ţării, reţine Stars and Stripes, însă ministrul britanic al Apărării a avertizat că lupta încă nu s-a încheiat, deoarece gruparea ar putea încă să pregătească sau să inspire comiterea unor atacuri. La Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a pus sub semnul întrebării memoria Occidentului în legătură cu succesele coaliţiei vestice în Irak, Libia sau Afganistan, după ce ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat că Rusia şi-ar fi însuşit înfrângerea ISIS în Siria şi că militarii ruşi ar fi acţionat cu întârziere în eliberarea oraşului Deir ez-Zor. La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a subliniat că armata siriană, cu ajutorul soldaţilor ruşi au contribuit la preluarea controlului ţării de către forţele legitime, citează Tass. Totodată, delegaţia guvernului sirian a revenit la Geneva pentru reluarea negocierilor cu mediatorul ONU, Staffan de Mistura, anunţă Swissinfo, amintind că preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat organizarea unui congres privind Siria, la Soci, în 2018, pentru a marca rolul Moscovei ca actor-cheie în procesul de pace.
Aflat la Teheran, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a purtat convorbiri cu preşedintele iranian Hassan Rouhani şi cu alţi înalţi oficiali ai ţării, scrie Stratfor. Iranul este o ţară importantă, într-o regiune semnificativă, dar volatilă, care contează enorm pentru securitatea Regatului Unit, a declarat oficialul britanic, citat de The Telegraph. În plus, Johnson a subliniat poziţia fermă a ţării sale în susţinerea acordului nuclear iranian, reţine The Tehran Times, amintind că vizita lui Johnson la Teheran este prima, din 2015, a unui şef al diplomaţiei britanice. În privinţa eliberării anticipate din închisoare a britanicei Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care este şi cetăţean iranian, acuzată că ar fi complotat pentru răsturnarea guvernului de la Teheran, Middle East Online notează că nu s-a ajuns, deocamdată, la un acord clar, însă vizita oficialului britanic pare a nu fi fost în zadar.

Cristina Zaharia, RADOR