2017. december 12

Az inflációs ráta elérte az elmúlt négy évben mért legmagasabb értéket

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint az éves inflációs ráta – amely a fogyasztói árak alakulását méri – novemberben elérte a 3,23 százalékot, amely egyben az elmúlt négy év legmagasabb értéke. A tavalyi év hasonló időszakához képest az élelmiszerek árai 3,88 százalékkal, míg az egyéb fogyasztási cikkek árai  4,12 százalékkal növekedtek. Ezzel szemben a szolgáltatások mindössze 0,1 százalékkal kerültek többe. A legnagyobb áremelkedés a tojás és a vaj esetében tapasztalható. (Rador Hírügynökség)

Pénzintézeteket ellenőriz a Versenytanács

A hivatal mintegy 25 bankot, nem banki tevékenységet folytató szakosított pénzintézeteket és leasig-cégeket vont górcső alá. A Versenytanács ellenőrei arra gyanakszanak, hogy a hitel és a leasing-piac szereplői megosztották egymással a bizalmas információikat és összehangolt üzleti politikát folytattak az árak megállapítása révén. Az ellenőrök magukkal vittek bizonyos dokumentumokat az érintett cégektől és amennyiben megállapítják a pénzügyi tevékenység szabályainak a megszegését a szóban forgó kereskedelmi társaságok az üzleti forgalmuk 10 százalékának a megvonásával sújthatók. Azok a cégek viszont, amelyek együttműködnek a hatósággal akár a teljes büntetés kifizetését is megúszhatják. (Rador Hírügynökség)

A parlament két házának összevont pénzügy-költségvetési szakbizottságai ma megkezdték a jövő évi költségvetés vitáját

A dokumentum hétfőn kerül a két ház együttes ülése elé a végszavazás időpontját pedig december 21-n tervezik megejteni. A kormánykoalíció tagjai kiegyensúlyozottnak és fenntarthatónak vélik a jövő évi költségvetést, míg az ellenzéki honatyák bírálják azt és úgy vélik, hogy sok javítást kell benne eszközölni. A Költségvetési törvénytervezet 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a kedvezményezett ágazatok pedig az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra. Ugyanakkor a tervezet a személyi költségeket is megnöveli, hogy abból fizetni lehessen a megnövelt béreket, továbbá 13 milliárddal többet szán a beruházásokra (Radio România Actualităţi)

Közel 500 bányásznak mondtak fel a Zsíl Völgyében

A közszolgálati rádió tudósítója, Ilie Pintea szerint 496 bányász kapta kézhez a felmondó levelet. Ők a jövő héttől munkanélküliek lesznek, de jogosultak végkielégítésre, valamint a munkanélküli segély kiegészítésére. Legtöbbjük az elkövetkező két évben eléri a nyugdíjkorhatárt, közölte a bányász szakszervezet képviselője munkatársunkkal. A kollektív elbocsátások jövőre is folytatódni fognak, amikor újabb két bányát fognak bezárni. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador