Lansarea programului “Gazde bune în case bătrâne”

Asociaţia Sinaptica are plăcerea de a anunţa lansarea programului “Gazde bune în case bătrâne”, ediţia 2018. Gazde bune în case bătrâne este un program de dezvoltare locală prin patrimoniu cultural realizat de către Asociaţia Sinaptica, în parteneriat cu comunităţi rurale interesate să-şi folosească resursele culturale disponibile pe teritoriul lor, în scopul creşterii sociale, economice şi culturale.

Programul este o continuare, mult mai amplă, a proiectului “Gust şi estetică tradiţionale” realizat în acest an de către Asociaţia Sinaptica în judeţul Mehedinţi, în cadrul căruia două case tradiţionale ale localnicilor din comuna Isverna au fost refăcute cu ajutorul voluntarilor şi deschise publicului, spre vizitare. Pentru 2018 ne propunem să continuăm acţiunea de refacere a caselor tradiţionale, extinzând aria de acţiune şi lucrând cu comunităţile din Isverna, Ponoarele şi Podeni (Mehedinţi), Blăjeni (Hunedoara) şi Ciuruleasa (Alba).

Participarea localnicilor în acest program este voluntară şi supusă unor condiţii. Ce înseamnă că un localnic este Gazdă bună în casă bătrână:

  • locuieşte într-unul din satele cuprinse în program şi deţine o casă cu vechime mai mare de 80 de ani, asupra căreia nu au fost făcute intervenții constructive moderne.
  • are disponibilitate pentru efectuarea reparațiilor (de către Sinaptica şi parteneri) şi îşi asumă nemodificarea pentru o durată ulterioară de cel puțin 5 ani și păstrarea construcțiilor pentru accesul turiștilor.

Programul se bucură de sprijinul Complexului Muzeal Naţional “Astra” din Sibiu, a Institutului Naţional al Patrimoniului şi a Primăriei Comunei Isverna, în calitate de parteneri. Lansarea programului este totodată o invitaţie deschisă tuturor interesaţi de această iniţiativă, indivizi şi organizaţii, să ni se alăture şi să susţină acest demers.

Programul este înscris pe platforma de donaţii www.bursabinelui.ro, în categoria Antreprenoriat social, şi participă în perioada 5 decembrie 2017 – 19 februarie 2018 în Campionatul de Bine, competiţie pentru atragerea de donaţii adresată ONG-urilor din România.

Documentele alăturate acestui mesaj vă oferă mai multe informaţii despre programul “Gazde bune în case bătrâne”, dar şi despre activităţile şi rezultatele proiectului “Gust şi estetică tradiţionale”. Pentru materiale foto şi video, vă invităm să vizitaţi site-ul Asociaţiei Sinaptica, la adresele: http://www.sinaptica.ro/gazde-bune-in-case-batrane şi http://www.sinaptica.ro/gust-si-estetica-traditionale.

prezentare_Gazde bune_final

GET_before-after-compressed

Rămânem la dispoziţia dvs. pentru orice alte informaţii.

Adina Dragu

Preşedinte al Asociaţiei Sinaptica

0726.896.639

adina.dragu@sinaptica.ro