Lucrări de consolidare a Crucii de pe Caraiman, construită în memoria eroilor din Primul Război Mondial

Ministerul Apărării Naţionale intenţionează ca din primăvară Crucea de pe Caraiman să fie consolidată. La Cercul Militar Naţional a avut loc astăzi o reuniune pe această temă. Despre lucrările de anul viitor a vorbit secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale, Dumitru-Codrin Munteanu.

Dumitru-Codrin Munteanu: Monumentul nu a avut intervenţii de restaurare sau de reabilitare în cei aproape 100 de ani pe care îi are. În jurul lui sunt şi o serie de legende legată de faptul că la un moment dat s-a dorit tăierea braţelor acestuia şi amplasarea unei stele roşii în perioada regimului comunist. Cu toate acestea, el a rămas în picioare, este într-o stare foarte bună, însă necesită restaurare atât din perspectiva scheletului de metal, cât şi din perspectiva soclului şi al introducerii lui în circuitul turistic prin amenajarea unei expoziţii omagiale având ca obiect Marea Unire.

Realizator: Crucea Eroilor Neamului a fost construită între anii 1926 şi 1928 în memoria eroilor din Primul Război Mondial la iniţiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României. Crucea de pe Caraiman a intrat în anul 2013 în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, ne-a transmis reporterul RRA Cătălin Radu./lazard/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 decembrie