Prima sesiune a Consiliului European de iarnă, la Bruxelles

La Bruxelles a început Consiliul European care, în prima sesiune, discută cu secretarul general NATO despre cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică, apoi va aproba concluziile referitoare la apărarea europeană. După această primă sesiune, liderii europeni vor saluta, printr-o ceremonie, lansarea Cooperării Permanente Structurate în domeniul apărării, la care participă 25 de state membre. La cina de lucru, va fi discutata tema migraţiei. Toate aceste subiecte au o importanţă deosebită şi pentru România, după cum a declarat înaintea reuniunii preşedintele Klaus Iohannis.

Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Oana Bâlă – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că reuniunea de iarnă a Consiliului Europei este foarte importantă pentru România în contextul în care pe agendă se află teme de interes pentru ţara noastră. Şeful statului a menţionat inaugurarea formală a cooperării structurate permanent în domeniul Apărării cu participarea NATO, dar şi discuţiile referitoare la migraţie. Liderii europeni vor avea dezbateri importante şi în ceea ce priveşte Brexit, iar preşedintele Klaus Iohannis este de părere că prima fază a acordului încheiat rezolvă  problemele cetăţenilor români care lucrează în Marea Britanie.

Klaus Iohannis: Este un document foarte tehnic deja, un document care pe noi ne satisface, fiindcă, de exemplu, problema cetăţenilor români care se află în Marea Britanie este bine rezolvată. Sigur, şi pentru ceilalţi, nu doar pentru români, şi multe alte probleme. Problema extrem, extrem de spinoasă a banilor a fost practic negociată, mai rămân, sigur, detalii de clarificat, dar suntem mult, mult mai departe decât un gentlemen agreement sau o înţelegere de principiu, lucru care, totuşi, ne dă speranţe că până la sfârşitul lui 2018 vom avea o înţelegere clară.

Reporter: Mâine va avea loc o premieră, a mai spus şeful statului: un euro-summit cu participarea ţărilor care nu sunt membre ale zonei euro. El a precizat că există o propunere a Comisiei Europene de a sprijini statele care nu sunt încă membre euro şi doresc să devină, prin programe specifice./amirea/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie