Cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc la 100%, pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare

Cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc la 100% pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare de la 16 la 10%. Amendamentul a fost adoptat în acestă seară de parlamentarii din comisiile de buget-finanţe. Pe de altă parte, în cadrul discuţiilor privind proiectul de buget pentru anul viitor din comisiile parlamentare reunite, ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, a declarat că unităţile administrativ-teritoriale au un excedent bugetar care creşte de la un an la altul şi a ajuns anul trecut la 13 miliarde de lei, bani care sunt blocaţi şi nu produc nimic.
La dezbaterile privind fondurile alocate unităților administrativ-teritoriale, parlamentarii UDMR au reușit să impună un amendament prin care sumele obținute din impozitul pe venituri, cu excepția celor care vizează pensiile, să rămână în totalitate la nivelul județelor, orașelor și comunelor. Bucureștiul nu este vizat de această propunere. Amendamentul UDMR a fost susținut de PNL, USR și de senatorul PSD Eugen Teodorovici. La începutul dezbaterilor pe această temă, ministrul de finanțe, Ionuț Mișa, a spus că nu poate fi găsită o formulă care să mulțumească toți primarii.
Ionuț Mișa: „Nu putem să acceptăm de la an la an excedentul autorităților locale să crească, având în vedere și că acest excedent, o parte dintre el, este constituit tot din sume alocate de la bugetul de stat, care nu a fost cheltuită până la sfârșitul anului și au rămas ulterior la niveul autorităților locale, constituindu-se ca excedent și rămânând, practic, neutilizați”.
Rezultatul votului care, potrivit reprezentanților puterii ar produce o gaură de 4,7 miliarde de lei în buget, a blocat lucrările din comisiile parlamentare, de buget-finanțe, iar președintele de ședință, social-democratul Viorel Ștefan, a cerut o pauză de consultări. Astăzi, comisiile parlamentare au mai aprobat bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor în forma agreată de guvern./fdoman/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 decembrie)